filet z indyka, smażony w maśle i sosie cytrynowym

pyszne danie dietetyczne dla całej rodziny. Korporacja Łatwo I Prosto Prezentuje!!!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 78 % 14 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
95 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

dopraw medaliony z obu stron solą i pieprzem.


na patelnię wlej wodę warstwą około 5 mm, dodaj masło i zagotuj. Opuść medaliony. Gdy płyn ponownie się zagotuje, natychmiast odwróć medaliony. W ten sposób mięso zostanie poparzone po obu stronach. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia.

w międzyczasie usuń skórkę z cytryny za pomocą wstążek i wyciśnij sok. Dodaj cały sok i część skórki na patelnię. Dodanie zimnego płynu do wrzenia obniży temperaturę płynu, w którym gotuje się mięso, a gotowanie na zewnątrz i wewnątrz będzie przebiegać równomiernie. Gotuj medaliony na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut, obracając raz. Całkowity czas gotowania nie przekracza 10 minut.

Przenieś medaliony na talerz, przykryj folią, aby utrzymać ciepło. Zwiększ ogień pod patelnią i zagotuj sos do pożądanej gęstości. Polej medaliony sosem. Podawaj ze świeżym chlebem i zieloną sałatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy