skład / składniki
metoda gotowania
dopraw medaliony z obu stron solą i pieprzem.
na patelnię wlej wodę warstwą około 5 mm, dodaj masło i zagotuj. Opuść medaliony. Gdy płyn ponownie się zagotuje, natychmiast odwróć medaliony. W ten sposób mięso zostanie poparzone po obu stronach. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia.
w międzyczasie usuń skórkę z cytryny za pomocą wstążek i wyciśnij sok. Dodaj cały sok i część skórki na patelnię. Dodanie zimnego płynu do wrzenia obniży temperaturę płynu, w którym gotuje się mięso, a gotowanie na zewnątrz i wewnątrz będzie przebiegać równomiernie. Gotuj medaliony na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut, obracając raz. Całkowity czas gotowania nie przekracza 10 minut.
Przenieś medaliony na talerz, przykryj folią, aby utrzymać ciepło. Zwiększ ogień pod patelnią i zagotuj sos do pożądanej gęstości. Polej medaliony sosem. Podawaj ze świeżym chlebem i zieloną sałatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g