skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Mus:
1. Wymieszaj twaróg z miodem, a następnie lekko ubij.
2. Namocz agar-agar w niewielkiej ilości zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny, pozwól mu pęcznieć, a następnie podpal, gotuj przez minutę, aż agar całkowicie się rozpuści. I pozwól mu trochę ostygnąć (upewnij się, że nie zamarzł).
3. Dodaj do masy twarogowo-miodowej, nadal ubijając.
4. Oddzielnie ubij białka w mocną pianę, delikatnie wymieszaj je z masą twarogową. Wlej mus do silikonowej formy (Moja do muffinek). Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż stwardnieje.
galaretka czekoladowa:
1. W ciepłym mleku rozpuścić kakao( dobrej jakości), dodać miód.
2. Wlej agar do mleka, pozwól mu pęcznieć, podpal, gotuj przez 1 minutę, aż agar się rozpuści. Zdjąć z ognia i wlać do spodków. Włóż do lodówki, aż stwardnieje.
wyjmij deser z formy, zanurzając go na kilka sekund w gorącej wodzie. Ułóż na galaretce i posyp startą czekoladą. Udekoruj według uznania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g