skład / składniki
gotowanie krok po kroku
i tak robimy sernik z mascarpone bez pieczenia.
najpierw moczymy żelatynę przez godzinę (jak to zrobić, jest napisane na opakowaniu). Koniecznie w zimnej wodzie.
następnie posiekaj ciasteczka-maszynką do mięsa, tarką lub blenderem.
rozpuść masło na kuchence.
wlej masło do Ciasteczek i dobrze wymieszaj. Następnie rozprowadzamy powstałą masę W okrągłym kształcie, ubijamy i wkładamy do lodówki. Ciasteczka z masłem-to będzie podstawa sernika.
rozpuść żelatynę na kuchence, nie pozwalając jej się zagotować. Oddzielnie ubij śmietanę z cukrem na bujną pianę. Następnie dodaj mascarpone i dobrze wymieszaj. Wlej żelatynę, nadal mieszając.
teraz kładziemy masę na podstawie, wyrównujemy powierzchnię. I włóż ciasto do lodówki. Lepiej przez całą noc.
Sernik można posypać kakao lub startą czekoladą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g