krem ze śmietaną
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
żelatynę rozcieńczyć w zimnej wodzie. Moczyć śmietanę w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie bierzemy dwa pojemniki o takich rozmiarach, aby można było umieścić jeden w drugim. W dużym pojemniku wlej zimną wodę – w mniejszym-rozłóż śmietanę. Wkładamy pojemnik ze śmietaną do wody i zaczynamy ubijać mikserem z dużą prędkością, aż śmietana zwiększy objętość dwa razy. Kontynuując ubijanie, wlej cukier i cukier waniliowy cienkim strumieniem. Ubijaj, aż cukier się rozpuści. Rozpuść zmiękczoną żelatynę, schłodź ją i ostrożnie wlej do kwaśnej śmietany, kontynuując ponowne ubijanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g