krem ze śmietaną

apetyczny, oryginalny i prosty! Przepis na prawdziwe słodycze! Taki krem ze śmietaną, który oferuje ten przepis kulinarny, jest idealny do różnych celów. Może być stosowany jako krem do ciast, jest szczególnie dobry do powlekania boków ciastek biszkoptowych. Może być również stosowany jako osobny posiłek, czyli danie deserowe podawane w pięknych miseczkach z dodatkiem świeżych owoców, startych orzechów, czekolady, marcepanu i tak dalej. To danie deserowe.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 60 % 26 g
236 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

żelatynę rozcieńczyć w zimnej wodzie. Moczyć śmietanę w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie bierzemy dwa pojemniki o takich rozmiarach, aby można było umieścić jeden w drugim. W dużym pojemniku wlej zimną wodę – w mniejszym-rozłóż śmietanę. Wkładamy pojemnik ze śmietaną do wody i zaczynamy ubijać mikserem z dużą prędkością, aż śmietana zwiększy objętość dwa razy. Kontynuując ubijanie, wlej cukier i cukier waniliowy cienkim strumieniem. Ubijaj, aż cukier się rozpuści. Rozpuść zmiękczoną żelatynę, schłodź ją i ostrożnie wlej do kwaśnej śmietany, kontynuując ponowne ubijanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy