skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotową galaretkę cytrynową gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
jeżyny i truskawki przesuwamy w szachownicę na dno formy.
wlej jagody lekko schłodzoną galaretkę, wyjmij formę do lodówki, aż stwardnieje.
10 gramów żelatyny rozcieńczyć gorącą wodą, wymieszać, dodać do śmietany, ponownie wymieszać.
wlej śmietanę na galaretkę z jagodami, posyp kawałkami czekolady i włóż do lodówki.
przygotuj galaretkę truskawkową zgodnie z instrukcją. Niech ostygnie.
rozłóż porzeczki na kremowej galaretce, wlej galaretkę truskawkową i włóż do lodówki.
parzymy kawę, można ją rozpuścić. Dodaj stewię, przefiltruj.
10 gramów żelatyny zalej gorącą wodą, wymieszaj, dodaj do kawy, ostudź, wlej na warstwę porzeczki, włóż do lodówki.
suszone morele przygotowujemy, usuwając nasiona. Robimy puree z moreli w blenderze.
18 gramów żelatyny rozcieńczyć zgodnie z instrukcją, wymieszać z puree z moreli.
połóż połówki moreli na warstwie kawy, wlej wszystkie tłuczone ziemniaki i włóż do lodówki.
3-4 godziny to świetny deser!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Stewia sucha w liściach - 0 kcal/100g