ciasto galaretkowe z jagodami i kawałkami czekolady

oszałamiająco piękne i pyszne ciasto szczególnie spodoba się dzieciom ! Ciasto galaretkowe z jagodami to niezwykle smaczny, a także piękny deser.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 29 % 7 g
140 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

gotową galaretkę cytrynową gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
jeżyny i truskawki przesuwamy w szachownicę na dno formy.
wlej jagody lekko schłodzoną galaretkę, wyjmij formę do lodówki, aż stwardnieje.
10 gramów żelatyny rozcieńczyć gorącą wodą, wymieszać, dodać do śmietany, ponownie wymieszać.
wlej śmietanę na galaretkę z jagodami, posyp kawałkami czekolady i włóż do lodówki.
przygotuj galaretkę truskawkową zgodnie z instrukcją. Niech ostygnie.
rozłóż porzeczki na kremowej galaretce, wlej galaretkę truskawkową i włóż do lodówki.
parzymy kawę, można ją rozpuścić. Dodaj stewię, przefiltruj.
10 gramów żelatyny zalej gorącą wodą, wymieszaj, dodaj do kawy, ostudź, wlej na warstwę porzeczki, włóż do lodówki.
suszone morele przygotowujemy, usuwając nasiona. Robimy puree z moreli w blenderze.
18 gramów żelatyny rozcieńczyć zgodnie z instrukcją, wymieszać z puree z moreli.
połóż połówki moreli na warstwie kawy, wlej wszystkie tłuczone ziemniaki i włóż do lodówki.
3-4 godziny to świetny deser!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Stewia sucha w liściach - 0   kcal/100g

Podobne przepisy