skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do pęcznienia zgodnie z instrukcją.
Krok 2:
Rozpuść żelatynę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Nie powinien się gotować, tylko się rozpuścić.
Krok 3:
Zmiel Banana, cukier i wanilinę na puree.
Krok 4:
Dodaj białko, trzymając żółtko z dala.
Krok 5:
Ubijaj z dużą prędkością, aż się rozjaśni i zwiększy objętość 3-5 minut. Bez zatrzymywania ubijania wlej żelatynę i ubijaj przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 6:
Wlej do miski i wstaw do lodówki na 30-40 minut.
Krok 7:
Jeśli chcesz, możesz odłożyć część masy do lodówki na 15-20 minut, włożyć do torby cukierniczej i zrobić pięknie.
przed dodaniem żelatyny spróbuj cukru. Zamiast cukru można dodać cukier waniliowy lub cukier puder. Gotowy sambuk przed podaniem można posypać kakao lub kawałkami czekolady.
czas gotowania jest podany z uwzględnieniem czasu pęcznienia żelatyny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g