sambuk bananowy

lekki, przewiewny jak Marshmallow deser bananowy. Do tego przepisu nie trzeba piec i schładzać jabłek, wystarczy obrać Banana. Gotowy sambuk ciemnieje, ale pozostaje przyjemny kolor kawy. Pyszne z herbatą lub sokiem.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 82 % 23 g
109 kcal
IG: 0 / 63 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Żelatynę zalać wodą i pozostawić do pęcznienia zgodnie z instrukcją.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść żelatynę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Nie powinien się gotować, tylko się rozpuścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel Banana, cukier i wanilinę na puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj białko, trzymając żółtko z dala.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubijaj z dużą prędkością, aż się rozjaśni i zwiększy objętość 3-5 minut. Bez zatrzymywania ubijania wlej żelatynę i ubijaj przez kolejne 1-2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej do miski i wstaw do lodówki na 30-40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli chcesz, możesz odłożyć część masy do lodówki na 15-20 minut, włożyć do torby cukierniczej i zrobić pięknie.

przed dodaniem żelatyny spróbuj cukru. Zamiast cukru można dodać cukier waniliowy lub cukier puder. Gotowy sambuk przed podaniem można posypać kakao lub kawałkami czekolady.
czas gotowania jest podany z uwzględnieniem czasu pęcznienia żelatyny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy