skład / składniki
metoda gotowania
1. Galaretka mandarynkowa. Wyciśnij sok z owoców cytrusowych. Włóż skórkę mandarynki do miski i przykryj cukrem i pozostaw na 15 minut. Połącz sok z cytrusów i skórki, zagotuj. Gorący sok przecedzić przez gazę i rozpuścić w nim żelatynę. Ostudzić. Ubij śmietanę, aż będzie lekko gęsta. Wlej mieszankę mandarynki cienkim strumieniem i mieszaj, aż będzie gładka.
2. Galaretka czekoladowa. Żelatynę rozpuścić w 42 ml wody. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej. Śmietanę lekko ubić w lekką pianę, połączyć z rozpuszczoną czekoladą i żelatyną i ubić, aż zgęstnieje.
3. W miseczkach, włóż galaretkę czekoladową i wstaw do lodówki na 15 minut, aż stwardnieje. Następnie rozłóż warstwę galaretki mandarynkowej na wierzchu. I włóż z powrotem do lodówki. Powtórz warstwy.
4. Ozdoba. Rozłóż mandarynkę na plasterki. Oczyść każdy plasterek z folii. Wstępnie schłodzoną czekoladę zetrzyj na drobnej tarce.
5. Gotowy deser udekoruj plasterkami mandarynki i startą czekoladą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g