czekoladowa galaretka mandarynkowa

najbardziej udane połączenie czekolady i cytrusów w jasnej, łuszczącej się galaretce. Możesz wziąć dowolną czekoladę: gorzką i mleczną. W tym deserze wolę gorzką czekoladę, bardzo korzystnie podkreśla słodycz galaretki mandarynkowej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 54 % 15 g
180 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Galaretka mandarynkowa. Wyciśnij sok z owoców cytrusowych. Włóż skórkę mandarynki do miski i przykryj cukrem i pozostaw na 15 minut. Połącz sok z cytrusów i skórki, zagotuj. Gorący sok przecedzić przez gazę i rozpuścić w nim żelatynę. Ostudzić. Ubij śmietanę, aż będzie lekko gęsta. Wlej mieszankę mandarynki cienkim strumieniem i mieszaj, aż będzie gładka.
2. Galaretka czekoladowa. Żelatynę rozpuścić w 42 ml wody. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej. Śmietanę lekko ubić w lekką pianę, połączyć z rozpuszczoną czekoladą i żelatyną i ubić, aż zgęstnieje.
3. W miseczkach, włóż galaretkę czekoladową i wstaw do lodówki na 15 minut, aż stwardnieje. Następnie rozłóż warstwę galaretki mandarynkowej na wierzchu. I włóż z powrotem do lodówki. Powtórz warstwy.
4. Ozdoba. Rozłóż mandarynkę na plasterki. Oczyść każdy plasterek z folii. Wstępnie schłodzoną czekoladę zetrzyj na drobnej tarce.
5. Gotowy deser udekoruj plasterkami mandarynki i startą czekoladą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy