galaretka jagodowa ze świeżych truskawek z żelatyną

niesamowicie pyszna galaretka dla miłośników jagód! Pyszna galaretka z truskawkami!
WasilnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 14 g
62 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

truskawki obrać z łodyg, opłukać, osuszyć.
żelatyna moczyć w zimnej przegotowanej wodzie. Rozłóż nieco mniej niż połowę truskawek w foremkach lub miseczkach (jeśli jagody są duże, można je pokroić)
posiekaj pozostałą jagodę i wyciśnij sok.
wyciskanie truskawek gotuj w rondlu przez 5 minut, zalewając wodą.
odcedź płyn przez sito i dodaj do niego sok truskawkowy (wcześniej wyciśnięty), namoczoną żelatynę i cukier.
podgrzej to wszystko na ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż jalatyna się rozpuści. Nie gotować!!!
zdjąć z ognia, ostudzić do temperatury pokojowej.
wlej galaretkę z przygotowanymi truskawkami i wstaw do lodówki.
przed podaniem formę z galaretką truskawkową należy zanurzyć w gorącej wodzie na 2-3 sekundy. i odwróć na talerz.
możesz ozdobić galaretkę truskawkową według własnego uznania i smaku-bitą śmietaną, listkami mięty itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy