skład / składniki
gotowanie krok po kroku
truskawki obrać z łodyg, opłukać, osuszyć.
żelatyna moczyć w zimnej przegotowanej wodzie. Rozłóż nieco mniej niż połowę truskawek w foremkach lub miseczkach (jeśli jagody są duże, można je pokroić)
posiekaj pozostałą jagodę i wyciśnij sok.
wyciskanie truskawek gotuj w rondlu przez 5 minut, zalewając wodą.
odcedź płyn przez sito i dodaj do niego sok truskawkowy (wcześniej wyciśnięty), namoczoną żelatynę i cukier.
podgrzej to wszystko na ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż jalatyna się rozpuści. Nie gotować!!!
zdjąć z ognia, ostudzić do temperatury pokojowej.
wlej galaretkę z przygotowanymi truskawkami i wstaw do lodówki.
przed podaniem formę z galaretką truskawkową należy zanurzyć w gorącej wodzie na 2-3 sekundy. i odwróć na talerz.
możesz ozdobić galaretkę truskawkową według własnego uznania i smaku-bitą śmietaną, listkami mięty itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g