skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bardzo smaczny przepis kulinarny na doskonały deser kuchni włoskiej-mus czekoladowy, który szybko się gotuje, jaki jest jego szczególny urok. To prawda, że lepiej zacząć gotować trzy godziny przed świątecznym stołem, aby mus miał czas na prawidłowe zamrożenie.
budujemy łaźnię wodną na kuchence. Posiekaną czekoladę wkładamy do mniejszego rondla. I rozpuść go na małym ogniu. Oddzielnie w wygodnej misce ubij schłodzone białka jaj (bez cukru) mikserem.
zetrzyj skórkę jednej pomarańczy na drobnej tarce(nie zapomnij umyć jej dobrze szczotką). W razie potrzeby dodaj do musu(nie wszyscy lubią skórkę).
oddzielnie ubij żółtka z cukrem, aby stały się białe. Wyciśnij sok z tej samej pomarańczy do ubitych żółtek, wymieszaj. Wprowadzamy tutaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie ugniatamy mieszaninę, aż będzie gładka.
na koniec dodaj białka ubite w mocną pianę. Ponownie wymieszaj. Bierzemy miski lub szerokie szklanki na niskiej nodze, wkładamy do nich naszą apetyczną mieszankę i wkładamy do lodówki na co najmniej trzy godziny. Słodkie jedzenie na świąteczny stół jest gotowe. Dobrze jest ozdobić taki mus ziarnami granatów i bitą śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g