Mus czekoladowo-pomarańczowy z ciemnej czekolady

wykwintny Włoski deser ozdobi stół każdej gospodyni!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 65 % 31 g
220 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

bardzo smaczny przepis kulinarny na doskonały deser kuchni włoskiej-mus czekoladowy, który szybko się gotuje, jaki jest jego szczególny urok. To prawda, że lepiej zacząć gotować trzy godziny przed świątecznym stołem, aby mus miał czas na prawidłowe zamrożenie.

budujemy łaźnię wodną na kuchence. Posiekaną czekoladę wkładamy do mniejszego rondla. I rozpuść go na małym ogniu. Oddzielnie w wygodnej misce ubij schłodzone białka jaj (bez cukru) mikserem.

zetrzyj skórkę jednej pomarańczy na drobnej tarce(nie zapomnij umyć jej dobrze szczotką). W razie potrzeby dodaj do musu(nie wszyscy lubią skórkę).

oddzielnie ubij żółtka z cukrem, aby stały się białe. Wyciśnij sok z tej samej pomarańczy do ubitych żółtek, wymieszaj. Wprowadzamy tutaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie ugniatamy mieszaninę, aż będzie gładka.

na koniec dodaj białka ubite w mocną pianę. Ponownie wymieszaj. Bierzemy miski lub szerokie szklanki na niskiej nodze, wkładamy do nich naszą apetyczną mieszankę i wkładamy do lodówki na co najmniej trzy godziny. Słodkie jedzenie na świąteczny stół jest gotowe. Dobrze jest ozdobić taki mus ziarnami granatów i bitą śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy