miód pitny

słodki, pyszny, mocny rosyjski napój!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
53 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 1 h 20 min
miód pitny to kwas miodowy, ale w przeciwieństwie do zwykłego kwasu chlebowego jest bardzo pijany. W Rosji był pijany na długo przed wynalezieniem wódki. Ten pyszny i słodki napój można wypić bardzo dużo, ale jest podstępny. Pije się jak lemoniada, a od czasu do czasu pojawia się upojenie, gdy nogi nie chcą iść, a głowa zaczyna się kręcić. Dlatego nie radzę angażować się w miód pitny. Ale zaskoczenie gości na wakacjach nie jest zabronione.
weź miód. Każdy, może nawet lekko zepsuty. W emaliowanej patelni zagotuj wodę i włóż do niej miód. Doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając przez 3-5 minut. Jeśli ta mieszanina nie zostanie zakłócona, miód opadnie na dno i spali się. Gdy tylko zatrzyma się pienienie, wlej szyszki chmielu, cynamon i gałkę muszkatołową do rondla. Ponownie doprowadzić do wrzenia i usunąć. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw do ostygnięcia.
w osobnej misce hodujemy drożdże w słodkiej ciepłej wodzie. I zostawiamy w ciepłym miejscu. Po godzinie bąbelki powinny zacząć się uwalniać, co oznacza, że drożdże są gotowe do pracy.
wlej wodę z drożdżami do dojrzałego miodu, wymieszaj i pozostaw do zaparzenia w ciepłym miejscu przez około siedem dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chmiel - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy