lasagne warzywna z bakłażanem, cukinią i mozzarellą

pikantna, obfita lasagne to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej na całym świecie jest oczywiście lasagne we wszystkich jej odmianach. Lasagne to zarówno samodzielne jedzenie, jak i pyszny dodatek do obfitych obiadów. Przepis kulinarny, który wam teraz przedstawiam, to klasyczna wersja lasagne warzywnej. Jeśli nie uważasz się za mięsożercę, to danie z pewnością przypadnie Ci do gustu – nie ma w nim kawałka mięsa. Ugotujemy lasagne warzywną z bakłażanem, cukinią, pomidorami, serem.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 50 % 11 g
93 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.

gotuj liście lasagne w osolonej wodzie przez 10 minut. Połóż ugotowane liście na siatce lub ruszcie, aby wyschły.
umyj warzywa i piecz je w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.
warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
zetrzyj ser.
pokrój kilka kółek z pomidorów.
posiekaj pozostałe pomidory.
wymieszaj masę pieczonych warzyw, sól, pieprz.
przykryj głęboki kształt dwoma arkuszami lasagne, połóż połowę masy z pieczonych warzyw na wierzchu.
następnie ułóż liście lasagne. Połóż na nich posiekane pomidory. Sól, pieprz.
następnie rozłóż lasagne. Nas-pozostała masa z warzyw.
następnie ułóż liście lasagne. Wlać cały ser.
ułóż plastry pomidora na wierzchu i udekoruj lasagne gałązkami rozmarynu.
piecz lasagne przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy