krem do ciast

jeden z tych przepisów, które powinna mieć każda gospodyni!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 61 % 34 g
313 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

wiele hostess, myśląc o upieczeniu ciasta, staje przed dylematem - który krem do ciast jest odpowiedni, a który nie. Jak dla mnie każdy krem – byle był pyszny-wystarczy! To jedzenie jest prawdziwą niespodzianką dla wszystkich, nawet dla tych, którzy nie lubią słodyczy. Oto kulinarny przepis na krem, który, mam nadzieję, spodoba się większości!

piecz ciasta według tego przepisu w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180-200 stopni. A co z kremem? Oto on. Śmietana, niech będzie grubsza w tym celu, dobrze wymieszaj z cukrem, możesz nawet ubić. Następnie dodaj tutaj cytrynę, którą najlepiej zetrzeć na drobnej tarce. A potem wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaje dodać do śmietany tylko zagęszczacz do śmietany (lub śmietany) i ponownie dokładnie wymieszać całą masę. Gdy krem trochę stoi, zalej nim całe ciasto, nie zapominając wcześniej o smarowaniu wszystkich ciast z wyjątkiem górnego.

czy będziemy dekorować? Oczywiście! Lubię dekorować startą czekoladą-mleczną, białą i czarną. Ciasto wygląda fajnie, jeśli udekorujesz je plasterkami cytryny i pomarańczy na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy