domowe wino gronowe

klasyczny bukiet wina winogronowego pomoże rozjaśnić więcej niż jeden wieczór. Dzięki temu przepisowi możesz zrobić domowe wino z białych winogron lub Czarnego - do wyboru. Znalazłem prosty przepis na gotowanie wina z winogron w domu na stronie poświęconej kuchni gruzińskiej. Nawiasem mówiąc, wskazano, że jeśli weźmiesz bardzo słodkie winogrona jako podstawę wina, cukier wcale nie jest do tego potrzebny. Cukier podczas fermentacji zwiększa siłę, w zasadzie nie wpływa na nic. Cóż, nadal będziemy mieli wino, oczywiście, trochę słodsze.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 48 g
190 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 7 D 40 min
dokładnie spłucz wszystkie winogrona pod bieżącą wodą, pozwól, aby nadmiar wody spłynął, a następnie oddziel jagody od łodyg i włóż do głębokiego naczynia. Następnie bierzemy Drewniany tłuczek i ostrożnie miażdżymy winogrona, aby uzyskać prawie jednorodną masę. To nie jest straszne, że będą kości, to normalne.
po posypaniu zmiażdżonych winogron cukrem i pozostawieniu w ciemnym chłodnym miejscu na około tydzień. Następnie filtrujemy powstałe wino przez sitko lub kilka warstw mokrej gazy i butelkujemy. Takie domowe wino winogronowe można przechowywać w piwnicy, a z reguły podaje się do niego mięso: wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę i tak dalej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy