kurczak z orzechami włoskimi

Lekki, smaczny, apetyczny kurczak z orzechami nie zaszkodzi sylwetce. Uwielbiam dania z kurczaka, zwłaszcza te, które można przygotować w pośpiechu. Jedzenie okazuje się bardzo smaczne i zdrowe, a co najważniejsze, ciało nie jest przeciążone kaloriami, ponieważ mięso z kurczaka jest uważane za dietetyczne. Oto przepis kulinarny na jedną z tych potraw, które bardzo lubią moi bliscy.
naskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 16 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 13 % 4 g
166 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
W czterolitrowym ogniotrwałym naczyniu włóż piersi, zalej bulionem z kurczaka, włóż 3 gałązki pietruszki i dodaj 225 ml wody. Doprowadzić całą masę do wrzenia. Podgrzej do minimum; przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż kurczak się ugotuje. Ostudzić w bulionie, 30 minut. Następnie wyciągnij go, usuń skórę i kości, pokrój na kawałki 1 cm. Przygotuj sos z orzechów włoskich: wymieszaj orzechy z chlebem do uzyskania gładkiej konsystencji, wlej 225 ml powstałego bulionu do powstałej masy (resztki można usunąć na inne danie), dodaj sól, paprykę, czosnek, mielony pieprz, wszystko dobrze wymieszaj. Powstały sos podzielić na około dwie części, połowę wymieszać z kurczakiem, ułożyć powstałą masę na półmisku, a na wierzch polać pozostałym sosem. Udekoruj natką pietruszki. Wszystko gotowe. Kurczak z orzechami włoskimi jest gotowy, możesz wezwać wszystkich do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy