Kurczak z orzechami włoskimi
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
W czterolitrowym ogniotrwałym naczyniu włóż piersi, zalej bulionem z kurczaka, włóż 3 gałązki pietruszki i dodaj 225 ml wody. Doprowadzić całą masę do wrzenia. Podgrzej do minimum; przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż kurczak się ugotuje. Ostudzić w bulionie, 30 minut. Następnie wyciągnij go, usuń skórę i kości, pokrój na kawałki 1 cm. Przygotuj sos z orzechów włoskich: wymieszaj orzechy z chlebem do uzyskania gładkiej konsystencji, wlej 225 ml powstałego bulionu do powstałej masy (resztki można usunąć na inne danie), dodaj sól, paprykę, czosnek, mielony pieprz, wszystko dobrze wymieszaj. Powstały sos podzielić na około dwie części, połowę wymieszać z kurczakiem, ułożyć powstałą masę na półmisku, a na wierzch polać pozostałym sosem. Udekoruj natką pietruszki. Wszystko gotowe. Kurczak z orzechami włoskimi jest gotowy, możesz wezwać wszystkich do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g