lasagne z jarmużu
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
bardzo ważne: ta włoska lasagne z jarmużu smakuje lepiej, gdy jest zrobiona z młodej kapusty. Dlatego to danie można przypisać potrawom sezonowym, a mianowicie wiosennym, kiedy pojawia się pierwsza biała kapusta. Pożyczyłem ten przepis kulinarny z magazynu dla kobiet, został sprawdzony osobiście przeze mnie i moich przyjaciół. Wynik jest nie do pochwały.
drobno posiekaj kapustę, a następnie ugniataj ją tak, jak ugniatamy ciasto. Cebulę kroimy w pierścienie, smażymy na maśle, doprawiamy posiekanym selerem. Teraz dodaj wędzonego kurczaka pokrojonego na małe kawałki i gotuj na wolnym ogniu przez około siedem minut. Kładziemy tu kapustę, lekko podgrzewamy i natychmiast usuwamy z ognia. Wrzuć masło do chochli, dodaj mąkę, a następnie wlej mleko i doprowadzaj do gładkości. To jest nasz sos beszamelowy.
wlej sos do formy, przykryj lasagne, na której kładziemy warzywa i starte sery na wierzchu. Napełnij wszystko sosem, przykryj lasagne i tak dalej. Na wierzchu powinien pozostać starty ser. Wszystko, jedzenie piecze się w piekarniku przez 10-15 minut.
jak widać, przygotowanie lasagne jest bardzo proste, a nawet interesujące.
drobno posiekaj kapustę, a następnie ugniataj ją tak, jak ugniatamy ciasto. Cebulę kroimy w pierścienie, smażymy na maśle, doprawiamy posiekanym selerem. Teraz dodaj wędzonego kurczaka pokrojonego na małe kawałki i gotuj na wolnym ogniu przez około siedem minut. Kładziemy tu kapustę, lekko podgrzewamy i natychmiast usuwamy z ognia. Wrzuć masło do chochli, dodaj mąkę, a następnie wlej mleko i doprowadzaj do gładkości. To jest nasz sos beszamelowy.
wlej sos do formy, przykryj lasagne, na której kładziemy warzywa i starte sery na wierzchu. Napełnij wszystko sosem, przykryj lasagne i tak dalej. Na wierzchu powinien pozostać starty ser. Wszystko, jedzenie piecze się w piekarniku przez 10-15 minut.
jak widać, przygotowanie lasagne jest bardzo proste, a nawet interesujące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g