lasagne z jarmużu

lasagne to proste danie, które każdy pokocha!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 29 % 7 g
133 kcal
IG: 57 / 43 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min
bardzo ważne: ta włoska lasagne z jarmużu smakuje lepiej, gdy jest zrobiona z młodej kapusty. Dlatego to danie można przypisać potrawom sezonowym, a mianowicie wiosennym, kiedy pojawia się pierwsza biała kapusta. Pożyczyłem ten przepis kulinarny z magazynu dla kobiet, został sprawdzony osobiście przeze mnie i moich przyjaciół. Wynik jest nie do pochwały.



drobno posiekaj kapustę, a następnie ugniataj ją tak, jak ugniatamy ciasto. Cebulę kroimy w pierścienie, smażymy na maśle, doprawiamy posiekanym selerem. Teraz dodaj wędzonego kurczaka pokrojonego na małe kawałki i gotuj na wolnym ogniu przez około siedem minut. Kładziemy tu kapustę, lekko podgrzewamy i natychmiast usuwamy z ognia. Wrzuć masło do chochli, dodaj mąkę, a następnie wlej mleko i doprowadzaj do gładkości. To jest nasz sos beszamelowy.



wlej sos do formy, przykryj lasagne, na której kładziemy warzywa i starte sery na wierzchu. Napełnij wszystko sosem, przykryj lasagne i tak dalej. Na wierzchu powinien pozostać starty ser. Wszystko, jedzenie piecze się w piekarniku przez 10-15 minut.

jak widać, przygotowanie lasagne jest bardzo proste, a nawet interesujące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy