skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wlej oliwę z oliwek na patelnię, włóż pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę, korzeń selera i smaż przez kilka minut. Po dodaniu kawałków szynki, mięsa i szczypty gałki muszkatołowej. Sól i pieprz do smaku, dusić przez 20 minut na małym ogniu.
wlej sos pomidorowy i kontynuuj duszenie pod pokrywką. Wlej wino, bulion, dodaj wszystkie przyprawy i przyprawy, Ustaw najniższy ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Teraz gotuj liście lasagne, pozwól im spłynąć i wyschnąć. Rozłóż lasagne na dnie posmarowanej masłem formy, rozłóż nadzienie mięsne na wierzchu, polej przygotowanym sosem beszamelowym (smaż wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu na patelni i mieszaj, aż będzie gładka), posyp startym serem i startym masłem.
rozłóż warstwę lasagne, a na wierzchu ponownie to samo nadzienie. Na samym szczycie powinniśmy mieć ser i masło. Wkładamy do piekarnika na czterdzieści minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g