angielski budyń z białego chleba

Każdy kawałek z nawiązką zwróci cały poświęcony mu czas!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 28 % 20 g
węglowodany 63 % 45 g
387 kcal
IG: 0 / 22 / 78

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 D 6 h 50 min

przygotowanie tradycyjnego angielskiego puddingu bożonarodzeniowego rozpoczyna się pod koniec listopada, dając potrawom możliwość "dojrzewania". W czystym i suchym rondlu z litrem mieszam mąkę pszenną z bułką tartą, tam też stopniowo mieszam masło, aż cała mieszanina stanie się podobna do bułki tartej. Wkładam tam cukier, owoce i wbijam jajko i dokładnie mieszam.



następnie biorę specjalną formę budyniową o objętości większej niż pół kilograma, przesuwam tam powstałą masę i dociskam ją, aby budyń stał się gęsty. Formę przykrywam folią i przeciągam sznurkiem, a następnie gotuję przez około cztery godziny na parze nad garnkiem z wolno gotującą się wodą. Podczas gotowania budyniu woda odparowuje, więc musisz dodać kittyp do rondla.



Schładzam gotowy budyń, owijam go papierem do pieczenia, a na wierzchu folią i trzymam w chłodnym miejscu przez cały miesiąc bez dostępu światła. Budyń podgrzewam przez półtorej godziny w folii na parze. Prawidłowo ugotowany angielski budyń świąteczny utrzymuje się przez około rok. Od razu zauważam, że smak budyniu jest przyjemny, ale niezwykły, jak wiele tradycyjnych potraw angielskich i nie tylko kuchni angielskiej. Jego kulinarny przepis nauczyłem się z programu telewizyjnego o tradycjach świętowania Bożego Narodzenia w różnych krajach. Budyń nie tylko ozdobi świąteczny stół, ale także urozmaici tradycyjne świąteczne menu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy