skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tradycyjnego angielskiego puddingu bożonarodzeniowego rozpoczyna się pod koniec listopada, dając potrawom możliwość "dojrzewania". W czystym i suchym rondlu z litrem mieszam mąkę pszenną z bułką tartą, tam też stopniowo mieszam masło, aż cała mieszanina stanie się podobna do bułki tartej. Wkładam tam cukier, owoce i wbijam jajko i dokładnie mieszam.
następnie biorę specjalną formę budyniową o objętości większej niż pół kilograma, przesuwam tam powstałą masę i dociskam ją, aby budyń stał się gęsty. Formę przykrywam folią i przeciągam sznurkiem, a następnie gotuję przez około cztery godziny na parze nad garnkiem z wolno gotującą się wodą. Podczas gotowania budyniu woda odparowuje, więc musisz dodać kittyp do rondla.
Schładzam gotowy budyń, owijam go papierem do pieczenia, a na wierzchu folią i trzymam w chłodnym miejscu przez cały miesiąc bez dostępu światła. Budyń podgrzewam przez półtorej godziny w folii na parze. Prawidłowo ugotowany angielski budyń świąteczny utrzymuje się przez około rok. Od razu zauważam, że smak budyniu jest przyjemny, ale niezwykły, jak wiele tradycyjnych potraw angielskich i nie tylko kuchni angielskiej. Jego kulinarny przepis nauczyłem się z programu telewizyjnego o tradycjach świętowania Bożego Narodzenia w różnych krajach. Budyń nie tylko ozdobi świąteczny stół, ale także urozmaici tradycyjne świąteczne menu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g