suflet czekoladowy o smaku waniliowym

suflet czekoladowy wygląda spektakularnie, a smakuje po prostu niesamowicie! Bardzo lubię słodycze. I oczywiście słodyczy gotowanych w domu nie można porównać z zakupionymi. Dlatego mam w magazynie jeden przepis na suflet czekoladowy, który gotuję dla mojej ukochanej rodziny.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 51 % 20 g
219 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mleko i masło i zagotuj mieszaninę .

  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj jajka, cukier i mąkę, a następnie włóż tam mleko

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadzić mieszaninę do zagęszczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czekoladę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj i dodaj ekstrakt waniliowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napinamy proteiny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj do mieszanki czekoladowej i wymieszaj. Dodajemy również kawałki czekolady.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Układamy w foremkach.


więc zacznijmy. Najpierw posmaruj Formy do naszego sufletu masłem. Posyp je cukrem.
w małym rondelku wymieszaj mleko i masło i zagotuj mieszaninę na małym ogniu.
osobno wymieszaj jajka, cukier i mąkę, a następnie włóż tam mleko. Dokładnie wymieszaj.
przenosimy powstałą masę do rondla z mlekiem, doprowadzamy do zgęstnienia na tym samym małym ogniu. Dodajemy tam kawałki czekolady, czekamy, aż się rozpuści. Następnie wszystko ponownie wymieszaj i dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego (lub wanilii).
następnie przenosimy nasz krem do miski, ubijamy białka w osobnej misce i dodajemy do kremu. Tam również wysyłane są małe kawałki czekolady, po czym delikatnie mieszamy trzepaczką (zapobiegając opadaniu białek).
podziel masę na 4 części, ułóż w foremkach i piecz przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. I w żadnym wypadku w tym czasie nie otwieramy piekarnika, w przeciwnym razie suflet opadnie!
a teraz możesz spróbować tego najdelikatniejszego dzieła sztuki. Takie jedzenie przypadnie do gustu każdemu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy