Mus rybny
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
zwykle biorę ryby (mintaj, morszczuk, różowy łosoś, sum, szczupak) i robię filety, więc jest to dla mnie bardziej niezawodne. Przewiń filet w maszynce do mięsa, dodaj ubite jajka, majonez, skrobię, pieprz, natkę pietruszki, sól.
z cytryn zetrzyj skórkę do mięsa mielonego. Usuń białą skórkę z cytryn. Przewiń Pozostałe cytryny i dodaj do mielonego mięsa. Robię wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego. Ubij wszystko blenderem.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, wlej mięso mielone do formy. Piec w temperaturze 180-200 stopni C przez około godzinę. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką. Połóż na talerzu, udekoruj plasterkami cytryny i liśćmi pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g