Mus rybny

to danie docenią szczególnie ci, którzy nie lubią ryb! Danie jest świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mus można podawać jako samodzielne danie lub z lekką sałatką.Przy odpowiednim podaniu nadaje się na uroczystość.
TatkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 10 % 3 g
221 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

zwykle biorę ryby (mintaj, morszczuk, różowy łosoś, sum, szczupak) i robię filety, więc jest to dla mnie bardziej niezawodne. Przewiń filet w maszynce do mięsa, dodaj ubite jajka, majonez, skrobię, pieprz, natkę pietruszki, sól.

z cytryn zetrzyj skórkę do mięsa mielonego. Usuń białą skórkę z cytryn. Przewiń Pozostałe cytryny i dodaj do mielonego mięsa. Robię wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego. Ubij wszystko blenderem.

nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, wlej mięso mielone do formy. Piec w temperaturze 180-200 stopni C przez około godzinę. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką. Połóż na talerzu, udekoruj plasterkami cytryny i liśćmi pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy