skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie domowych szprotów wcale nie jest trudne. Oto, co należy zrobić:
1. Oczyść rybę, odetnij głowy, płetwy i ogony. Dobrze spłucz.
2. Głęboki kształt, w którym szproty zostaną upieczone, zalej olejem, połóż tam rybę ciasno do siebie.
3. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie. Dopraw rybę liściem laurowym, solą, pieprzem, chmielem i ziołami. Ułóż warstwę cebuli w krążki.
4. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
5. Połóż równomierną warstwę koncentratu pomidorowego na cebuli i zalej wszystko olejem roślinnym prawie do góry.
6. Połóż warstwę startej marchewki na wierzchu i ponownie dodaj oleje prawie do góry.
7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, jeśli małe ryby, to około 4 godzin i gotuj Duże przez 5-6 godzin. Marchewki będą służyć jako warstwa ochronna i spalą się. Ta warstwa będzie musiała zostać usunięta po upieczeniu.
8. Ostudzić szproty do temperatury pokojowej i można je podawać lub przechowywać w chłodnym miejscu do czasu podania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g