domowe szproty z okonia

lubisz szproty? Gotuj sam w domu-wynik jest świetny! Szproty według tego przepisu są miękkie, pachnące i smaczne. I podobnie jak fabryka, na ucztę będą świetną przekąską-samodzielnie lub na kanapkach! A co najważniejsze-gotowane w domu i z duszą!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 30 min

gotowanie domowych szprotów wcale nie jest trudne. Oto, co należy zrobić:

1. Oczyść rybę, odetnij głowy, płetwy i ogony. Dobrze spłucz.

2. Głęboki kształt, w którym szproty zostaną upieczone, zalej olejem, połóż tam rybę ciasno do siebie.

3. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie. Dopraw rybę liściem laurowym, solą, pieprzem, chmielem i ziołami. Ułóż warstwę cebuli w krążki.

4. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

5. Połóż równomierną warstwę koncentratu pomidorowego na cebuli i zalej wszystko olejem roślinnym prawie do góry.

6. Połóż warstwę startej marchewki na wierzchu i ponownie dodaj oleje prawie do góry.

7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, jeśli małe ryby, to około 4 godzin i gotuj Duże przez 5-6 godzin. Marchewki będą służyć jako warstwa ochronna i spalą się. Ta warstwa będzie musiała zostać usunięta po upieczeniu.

8. Ostudzić szproty do temperatury pokojowej i można je podawać lub przechowywać w chłodnym miejscu do czasu podania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy