skład / składniki
metoda gotowania
wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej lub podgrzane. Włącz piekarnik na średnim ogniu, podgrzej jogurt lub kefir, jeśli są zimne, aby palec nie był gorący, lekko wymieszaj cukier, wlej sodę i wymieszaj.
zasiej całą mąkę na stole, posyp blachę do pieczenia (mam dwie). Dodaj masło i jajko do jogurtu, wymieszaj i dodaj mąkę do konsystencji bardzo gęstej śmietany.
połóż niewielką ilość ciasta na stole EA mąki i zagniataj bardzo miękkie ciasto. Rozwałkuj na 1-1, 5 cm i zanurz szklankę w mące, zrób pierniki i połóż na posypanej blasze do pieczenia. I tak, dopóki ciasto się nie skończy, wyszło mi w 4 krokach.
włóż do piekarnika na 20 minut. Nie prześwietlaj, w przeciwnym razie będą suche, powinny być Blade. Mam gaz i stawiam na połowę lub nieco mniej niż połowę pełnej mocy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g