skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Masło powinno być zmiękczone. Obierz kiełbaski z opakowania.
Krok 2:
W 100 ml. ciepłe mleko rozcieńczyć drożdże z 1 łyżeczką. cukier, starając się mieszać je tak bardzo, jak to możliwe, aż będą gładkie. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Ważne: aby wypieki odniosły sukces - tak jak powinny - ważne jest, aby drożdże nie były przeterminowane! Ważne jest również, aby na tym etapie nie przegrzewać mleka! Musi mieć temperaturę ciała, w przeciwnym razie drożdże nie obudzą się, z czego wypieki również nie będą takie, jak powinny.
Krok 3:
W tym czasie lekko ubij jajko z 1 łyżką cukru i soli.
Krok 4:
Po 15 minutach drożdże powinny się zbliżyć, pojawi się bujna piana, wymieszaj. Jeśli piana się nie pojawiła, możesz zostawić drożdże trochę dłużej w ciepłym miejscu, chociaż ten czas powinien wystarczyć. Jeśli po tym piana nigdy się nie pojawiła, oznacza to, że mleko zostało przegrzane/podgrzane, drożdże nie są świeże lub zapomniały dodać cukier.
Krok 5:
Do masy jajecznej dodaj pozostałe ciepłe mleko, drożdże i zmiękczone masło, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę (stopniowo, mieszając po każdej szklance).
Krok 7:
Zagnieść ciasto, które nie przylega do rąk. Przykryj celofanem i pozostaw w spokoju (tylko na stole) na chwilę podczas wypełniania.
Krok 8:
Zetrzyj ser na średniej tarce - dla kogoś może to drobna Tarka)) zdjęcie pokazuje, która.
Krok 9:
Pokrój kiełbaski na środku bez cięcia po brzegi i nie na wskroś (jak hot dog))), napełnij serem.
Krok 10:
W tym czasie ciasto wyrośnie, a wszystkie składniki dobrze & quot; zaprzyjaźnią się & quot; między sobą))
Krok 11:
Ciasto rozwałkować kiełbasą i podzielić na 12 części, każdą zwinąć w bułkę.
Krok 12:
Z każdego Koloboka zwiń opaskę uciskową o długości około 2 lub 3 razy większej niż kiełbasa.
Krok 13:
Użyj wałka do ciasta, aby nadać ciastu płaski kształt. Zawiń każdą kiełbasę w ciasto spiralnie.
Krok 14:
Tak wyglądają kiełbasy zawinięte w ciasto, jeśli Uprząż jest rozwałkowana 3 razy dłużej niż kiełbasa (górna) lub 2 razy (dolna).
Krok 15:
Ułóż kiełbaski na pergaminie wysmarowanym olejem roślinnym. Wymieszaj żółtko z 1 łyżeczką. woda i posmaruj nim kiełbaski. Odstaw kiełbaski na około 10 minut, aby ciasto znów trochę wyrosło.
Krok 16:
Piec w piekarniku na złoty kolor w 180 gr. około 20-25 minut. !! Jeśli piekarnik ma górne ogrzewanie, możesz nadać kiełbasom silniejszy rumiany kolor, włączając go na 2-3 minuty, ustawiając blachę do pieczenia z kiełbaskami na dolnym poziomie. Ważne jest, aby uważać, aby nie prześwietlić-wierzch pieczenia bardzo szybko brązowieje z górnego ognia!
Krok 17:
Połóż kiełbaski na talerzu, przykryj czystym ręcznikiem, odstaw na 5 minut i możesz zadzwonić do domu na próbę.)) Ważne: ważne jest, aby pamiętać, że kiełbaski w cieście nie powinny być składane do zamkniętej przestrzeni (rondla) lub torby do całkowitego ostygnięcia! Ponieważ gotowe ciasto drożdżowe w takich warunkach zaczyna znów stać się surowe!
do gotowania kiełbasek w cieście lepiej jest używać kiełbasek, które po schłodzeniu nie zmniejszają się (jeśli oczywiście wiesz o takim niuansie w niektórych kiełbasach)))
Pozostałe kiełbaski są lepsze, aby stały na stole-przykryte ręcznikiem. Jeśli kiełbaski nie zostaną zjedzone przez cały dzień, należy je (schłodzone) przenieść/przykryć celofanem i przechowywać w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski "ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g