Ciasto Kogut

piękne i pyszne ciasto biszkoptowe na stół noworoczny-zaskocz gości! Piękne ciasto, pyszny biszkopt i krem. Jeśli spróbujesz, wygląda bardzo imponująco! Stanie się centrum stołu i na pewno przyciągnie uwagę gości, a także przychylność symbolicznego zwierzęcia nadchodzącego roku - Koguta!
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 35 % 26 g
węglowodany 55 % 41 g
403 kcal
IG: 2 / 7 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h 30 min

pieczemy biszkopt. Utrzyj żółtka z połową zwykłego cukru i cukrem waniliowym. Ubij białka, aż powstanie bujna piana. Nie przestając ubijać, dodaj cukier. Ubijaj do stabilnych szczytów.

dodaj jedną trzecią białek do żółtek, wymieszaj od góry do dołu. Wlej przesianą mąkę, wymieszaj. Dodaj pozostałe białka, delikatnie wymieszaj, a następnie włóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem. Wlej niewielką ilość ciasta do małej formy-będzie to głowa ptaka.

piec w 180 stopniach przez 35 minut. Biszkopt moczymy przez 8-10 godzin. Jest to konieczne, aby ciasta się nie kruszyły.

przygotuj krem maślany. Wlej cukier do białek, umieść mieszaninę w łaźni wodnej i przytrzymaj, mieszając, aż cały cukier się rozpuści.

dodaj wanilinę do masy białkowo-cukrowej i ubij na gęstą, stabilną pianę. Jeśli białka już ostygły, Dodaj do nich małe kawałki masła o temperaturze pokojowej, kontynuując ubijanie. Ubijaj, aż krem będzie gładki.

podziel krem na dwie części, w jednej z nich dodaj kakao, ubij. Mała część białego kremu jest zabarwiona czerwonym i pomarańczowym barwnikiem.

Wytnij ciało koguta z biszkoptu. Pokrój biszkopt na kilka ciast, posmaruj je kremem, naprzemiennie czekoladą i bielą. Głowa ptaka jest przymocowana do ciała drewnianym szpikulcem. Z resztek herbatnika tworzymy ogon, mocując go również szpikulcem.

za pomocą torby cukierniczej dekorujemy ciało ptaka kremem, tworząc upierzenie, przegrzebek, dziób, bródkę, ogon. Oczy tworzymy za pomocą dwóch kropli czekolady.

wlej płatki owsiane wokół ptaka, udekoruj naczynie cukierkami w postaci czekoladowych jajek. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

ciasto jest gotowe. Powodzenia w Nowym Roku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g

Podobne przepisy