skład / składniki
metoda gotowania
pieczemy biszkopt. Utrzyj żółtka z połową zwykłego cukru i cukrem waniliowym. Ubij białka, aż powstanie bujna piana. Nie przestając ubijać, dodaj cukier. Ubijaj do stabilnych szczytów.
dodaj jedną trzecią białek do żółtek, wymieszaj od góry do dołu. Wlej przesianą mąkę, wymieszaj. Dodaj pozostałe białka, delikatnie wymieszaj, a następnie włóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem. Wlej niewielką ilość ciasta do małej formy-będzie to głowa ptaka.
piec w 180 stopniach przez 35 minut. Biszkopt moczymy przez 8-10 godzin. Jest to konieczne, aby ciasta się nie kruszyły.
przygotuj krem maślany. Wlej cukier do białek, umieść mieszaninę w łaźni wodnej i przytrzymaj, mieszając, aż cały cukier się rozpuści.
dodaj wanilinę do masy białkowo-cukrowej i ubij na gęstą, stabilną pianę. Jeśli białka już ostygły, Dodaj do nich małe kawałki masła o temperaturze pokojowej, kontynuując ubijanie. Ubijaj, aż krem będzie gładki.
podziel krem na dwie części, w jednej z nich dodaj kakao, ubij. Mała część białego kremu jest zabarwiona czerwonym i pomarańczowym barwnikiem.
Wytnij ciało koguta z biszkoptu. Pokrój biszkopt na kilka ciast, posmaruj je kremem, naprzemiennie czekoladą i bielą. Głowa ptaka jest przymocowana do ciała drewnianym szpikulcem. Z resztek herbatnika tworzymy ogon, mocując go również szpikulcem.
za pomocą torby cukierniczej dekorujemy ciało ptaka kremem, tworząc upierzenie, przegrzebek, dziób, bródkę, ogon. Oczy tworzymy za pomocą dwóch kropli czekolady.
wlej płatki owsiane wokół ptaka, udekoruj naczynie cukierkami w postaci czekoladowych jajek. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
ciasto jest gotowe. Powodzenia w Nowym Roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g