skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij jajko ciepłą wodą i solą.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj mąkę i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Ciasto jest gładkie, elastyczne. Zostawiamy go na chwilę & quot; odpocząć & quot;, przykryty ręcznikiem.
Krok 6:
W międzyczasie zajmijmy się farszem. Pokrój dynię na cienkie talerze.
Krok 7:
Pokrój jabłka na cienkie plasterki.
Krok 8:
W filiżance łączymy dynię, jabłka, przyprawy. Dodaj 2 łyżeczki.cukier.
Krok 9:
Osobno wymieszaj twarożek ze śmietaną i cukrem.
Krok 10:
Rozwałkuj ciasto w kształcie koła o grubości około 5 mm. rozwałkuj krawędzie cieńsze, pozostaw środek grubszy. Za pomocą wałka do ciasta przenosimy ciasto na natłuszczony arkusz.
Krok 11:
Rozłóż twaróg na środku, nie docierając do krawędzi.
Krok 12:
Rozłóż mieszankę dyni i jabłka na twarogu.
Krok 13:
Podnosimy krawędzie ciasta i kładziemy na nadzieniu, dociskamy. Piec w 180 stopniach. 30-35 minut.
Krok 14:
Pachnąca Galeta jest gotowa.
Krok 15:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g