Galeta dyniowa z twarogiem i jabłkami

Jesienna wersja pachnącej galety dyniowej. Pyszne i proste! Ta Galeta z dyni jest łatwa do zrobienia. Potrzebujesz tylko najprostszego ciasta bez drożdży i nadzienia. Pieczenie z dynią jest dobre, ponieważ dynię można układać zarówno na surowo, jak i duszone z odrobiną oleju. Możesz przygotować ten deser z dodatkiem suszonych moreli zamiast jabłek, będzie też nie mniej smaczny. Suszone morele wstępnie namoczone i drobno posiekane. Krótko mówiąc, możesz wprowadzić własne & quot; Skórki & quot; do nadzienia.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 61 % 23 g
195 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko ciepłą wodą i solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto jest gładkie, elastyczne. Zostawiamy go na chwilę & quot; odpocząć & quot;, przykryty ręcznikiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Pokrój dynię na cienkie talerze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój jabłka na cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W filiżance łączymy dynię, jabłka, przyprawy. Dodaj 2 łyżeczki.cukier.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Osobno wymieszaj twarożek ze śmietaną i cukrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj ciasto w kształcie koła o grubości około 5 mm. rozwałkuj krawędzie cieńsze, pozostaw środek grubszy. Za pomocą wałka do ciasta przenosimy ciasto na natłuszczony arkusz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż twaróg na środku, nie docierając do krawędzi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż mieszankę dyni i jabłka na twarogu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podnosimy krawędzie ciasta i kładziemy na nadzieniu, dociskamy. Piec w 180 stopniach. 30-35 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pachnąca Galeta jest gotowa.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy