przepyszne spiralne bułeczki z makiem

bułki wyglądają i smakują dokładnie tak, jak w nazwie przepisu. Domowi bardzo podobały się te bułeczki: odważyli się na chwilę. Ciasto jest łatwe do zrobienia i rozwałkowania. Możesz eksperymentować z nadzieniem: dobrodziejstwem w tym przepisie na to pole nie jest zaorane. Będę szczęśliwy, jeśli zaoferujesz swoje opcje napełniania bułek, chociaż mój nie jest zły.
NatafkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 39 % 22 g
węglowodany 43 % 24 g
310 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

Uff! Ledwo zrozumiałem składniki: musiałem przenieść ich kubki, patyczki, uncje i funty na znane nam jednostki. Ja tylko co do 1/4 szklanki boczku i zostałam niezrozumiała. Użyłem grama 5o, ale w końcu okazało się to dla mnie za mało. Co do nadzienia to w składnikach podałam je jak w oryginale, a napiszę tak jak robiłam. Więc to od Ciebie zależy, ile z czego użyć.
wymieszaj mleko, śmietanę, sól, cukier, sodę (nie gasiłem), jajko. Stopniowo dodając mąkę i masło, zagnieść ciasto.Zrobiłem mikser ręczny z dyszami w kształcie spirali. Kiedy wszystkie składniki zostały wymieszane (ale ciasto nie stało się jeszcze jednym), nadal ugniatała rękami. Powinien być gładki, nie gęsty, nie kruszy się. Podczas robienia nadzienia pozwól ciastu odpocząć.
oryginał oferuje dwa dodatki do wyboru. To zależy od ciebie. Zrobiłam tak:
1. Pokroić i usmażyć boczek.
2. Zmieszałem 250 gramów "ricotty" z 2 ząbkami czosnku, dodałem 2 łyżeczki suchej bazylii i szczyptę soli.
3. Drobno posiekaj suszone pomidory (5 kawałków - niewiele).
4. Ser znalazł się w lodówce, wstyd powiedzieć, gram 3o, ale wszystko poszło do sedna.
ciasto podzielone na 2 części. W oryginalnym przepisie ciasto nie jest podzielone na 2 części, zwinięte w warstwę 25 na 35 cm, bułki są 8. Na zmianę cienko rozwałkowałem każdą część ciasta i położyłem nadzienie (również podzieliłem je na pół): "ricotta", boczek, pomidory, twardy ser. rzuć dwie rolki. Pokrój każdy na 8 kawałków. Każdą małą powstałą rolkę ściśnij z jednej strony i połóż na blasze do pieczenia otwartym cięciem do góry, lekko naciskając. Posmaruj mlekiem, posyp sezamem lub makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut (na złoty kolor). Wyjmij, ostudź przez 10 minut i możesz pobrać próbkę.
bułeczki wyszły ładne, ale jak już powiedziałam, nadzienia jest za mało. Ostatecznie doszła do wniosku, że:
- możesz użyć dowolnego serka śmietankowego-krem topiony lub twarogowy - 300 g
- 150 g boczku;
- pomidory 10 kawałków, może więcej (do smaku), ale zdecydowanie więcej niż 5;
- 100 g dowolnego twardego sera

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy