skład / składniki
metoda gotowania
Uff! Ledwo zrozumiałem składniki: musiałem przenieść ich kubki, patyczki, uncje i funty na znane nam jednostki. Ja tylko co do 1/4 szklanki boczku i zostałam niezrozumiała. Użyłem grama 5o, ale w końcu okazało się to dla mnie za mało. Co do nadzienia to w składnikach podałam je jak w oryginale, a napiszę tak jak robiłam. Więc to od Ciebie zależy, ile z czego użyć.
wymieszaj mleko, śmietanę, sól, cukier, sodę (nie gasiłem), jajko. Stopniowo dodając mąkę i masło, zagnieść ciasto.Zrobiłem mikser ręczny z dyszami w kształcie spirali. Kiedy wszystkie składniki zostały wymieszane (ale ciasto nie stało się jeszcze jednym), nadal ugniatała rękami. Powinien być gładki, nie gęsty, nie kruszy się. Podczas robienia nadzienia pozwól ciastu odpocząć.
oryginał oferuje dwa dodatki do wyboru. To zależy od ciebie. Zrobiłam tak:
1. Pokroić i usmażyć boczek.
2. Zmieszałem 250 gramów "ricotty" z 2 ząbkami czosnku, dodałem 2 łyżeczki suchej bazylii i szczyptę soli.
3. Drobno posiekaj suszone pomidory (5 kawałków - niewiele).
4. Ser znalazł się w lodówce, wstyd powiedzieć, gram 3o, ale wszystko poszło do sedna.
ciasto podzielone na 2 części. W oryginalnym przepisie ciasto nie jest podzielone na 2 części, zwinięte w warstwę 25 na 35 cm, bułki są 8. Na zmianę cienko rozwałkowałem każdą część ciasta i położyłem nadzienie (również podzieliłem je na pół): "ricotta", boczek, pomidory, twardy ser. rzuć dwie rolki. Pokrój każdy na 8 kawałków. Każdą małą powstałą rolkę ściśnij z jednej strony i połóż na blasze do pieczenia otwartym cięciem do góry, lekko naciskając. Posmaruj mlekiem, posyp sezamem lub makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut (na złoty kolor). Wyjmij, ostudź przez 10 minut i możesz pobrać próbkę.
bułeczki wyszły ładne, ale jak już powiedziałam, nadzienia jest za mało. Ostatecznie doszła do wniosku, że:
- możesz użyć dowolnego serka śmietankowego-krem topiony lub twarogowy - 300 g
- 150 g boczku;
- pomidory 10 kawałków, może więcej (do smaku), ale zdecydowanie więcej niż 5;
- 100 g dowolnego twardego sera
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g