zapiekanka warzywna z mięsem mielonym, serem

zapiekanka ze świeżych warzyw-zarówno smaczna, jak i zdrowa! Jesień hojnie daje nam dużą obfitość warzyw. Ile różnych potraw można przygotować. W tej zapiekance pyszny i zdrowy związek warzywny. Mam nadzieję, że ci się spodoba.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 39 % 7 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć mięso mielone z drobno posiekaną cebulą do miękkości. Sól do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa mielonego przygotowujemy wszystkie warzywa. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Dodaj sól do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinia jest również cienko krojona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj paprykę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naczynie do pieczenia (mam patelnię o średnicy 24 cm) smarujemy olejem roślinnym. Rozłóż warstwę ziemniaków. Ziemniaki można posypać ulubionymi przyprawami. Posypałam natką pietruszki (używam, dopóki są świeże zioła). Następnie rozłóż smażone mięso mielone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie warstwa cukinii, trochę soli. Pomidory zalać wrzącą wodą, zdjąć skórkę. Pokrój w cienkie plasterki i ułóż na warstwie cukinii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż posiekaną paprykę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij jajka z mlekiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz z drobno startym serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij naszą zapiekankę mieszanką jajeczno-mleczną i włóż do podgrzanej do 180 stopni. piekarnik przez 50 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zapiekanka warzywna jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy