skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Smażyć mięso mielone z drobno posiekaną cebulą do miękkości. Sól do smaku.
Krok 3:
Podczas smażenia mięsa mielonego przygotowujemy wszystkie warzywa. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Dodaj sól do smaku.
Krok 4:
Cukinia jest również cienko krojona.
Krok 5:
Posiekaj paprykę.
Krok 6:
Naczynie do pieczenia (mam patelnię o średnicy 24 cm) smarujemy olejem roślinnym. Rozłóż warstwę ziemniaków. Ziemniaki można posypać ulubionymi przyprawami. Posypałam natką pietruszki (używam, dopóki są świeże zioła). Następnie rozłóż smażone mięso mielone.
Krok 7:
Następnie warstwa cukinii, trochę soli. Pomidory zalać wrzącą wodą, zdjąć skórkę. Pokrój w cienkie plasterki i ułóż na warstwie cukinii.
Krok 8:
Następnie ułóż posiekaną paprykę.
Krok 9:
Ubij jajka z mlekiem.
Krok 10:
Połącz z drobno startym serem.
Krok 11:
Napełnij naszą zapiekankę mieszanką jajeczno-mleczną i włóż do podgrzanej do 180 stopni. piekarnik przez 50 minut.
Krok 12:
Zapiekanka warzywna jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g