skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj twaróg. Niestety przypomniałem sobie przepis krok po kroku, kiedy już go wdrożyłem))
Krok 2:
Przepuszczamy przez sito, aby nie było grudek.
Krok 3:
Rodzynki bierzemy tyle, ile ktoś lubi i zalewamy wrzątkiem, pozostawiając na chwilę.
Krok 4:
Napełnij semolinę mlekiem, również pozostaw do spuchnięcia.
Krok 5:
W osobnej misce wymieszaj twarożek puree na sicie, śmietanę (moja domowa, tłusta), cukier, wanilinę na czubku noża (możesz cukier waniliowy), żółtko (ostrożnie oddziel od białka, nadal będziemy go potrzebować) zamiast śmietany możesz podać śmietanę, ale to śmietana daje niezwykłą delikatność.
Krok 6:
Dodaj naszą semolinę namoczoną w mleku, wymieszaj.
Krok 7:
Ubij nasze białko na gęstą pianę, 2-3 minuty piany.
Krok 8:
Powinien być trzymany podczas przechylania pojemnika.
Krok 9:
No albo tak))
Krok 10:
Delikatnie wymieszaj z naszą mieszanką twarogową, aż będzie gładka, aby nie było grudek
Krok 11:
Formę smarujemy masłem, mam taką, silikonową, już zaprojektowaną na tę porcję twarogu)))
Krok 12:
Jeśli wcześniej dodałem rodzynki do ciasta, to z jakiegoś powodu osiadły na dnie. I tak postanowiłem zmienić technikę))) najpierw dobrze wyciśnij rodzynki, a następnie równomiernie rozłóż je na foremkach i wciśnij do środka. Po upieczeniu rodzynki są równomiernie rozprowadzane bezpośrednio w środku.
Krok 13:
Oto, co mam. Wskazane jest, aby nie nakładać na same krawędzie, ponieważ zapiekanka wzrośnie i może się nieco zdeformować.
Krok 14:
Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pośrodku, aby równomiernie piec ze wszystkich stron.
Krok 15:
W ciągu 10 minut zobaczysz, jak nasza zapiekanka wzrosła, a aromat stał na całym piętrze po prostu boski. Moje dziecko co minutę biegało do kuchni z pytaniem, " cóż, już gotowe?& quot; po rozpoczęciu brązowienia zmniejsz nieco stopień do 150. Cóż, prawdopodobnie wiele zależy od twojego piekarnika, ale po 20 minutach byłem już gotowy, ale zmniejszyłem moc i przytrzymałem go przez kolejne 10 minut, aby upiec w środku, w sumie wyszło mi 30 minut.
Krok 16:
Oto taka zapiekanka. Smacznego!!! Zdjęcia są wieczorne, więc trochę nudne.
Krok 17:
Razem gram na wyjściu (płyta nie brała udziału w ważeniu))))
Krok 18:
Próbowałam zrobić zdjęcie w środku)))
Krok 19:
Jeśli odstawisz trochę, smak staje się jeszcze bardziej wyjątkowy, ale jeśli w domu są dzieci, czy to możliwe))), to jest to, co pozostało po zapiekance po 20 minutach, jak wyjąłem z piekarnika))))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g