makaroniki

pyszne domowe ciasteczka na smakołyki. Bardzo prosty przepis w przygotowaniu i bardzo smaczny.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 23 % 17 g
węglowodany 64 % 47 g
369 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj migdały z cukrem i białkiem i ubij, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę migdałową można zrobić samodzielnie, w tym celu zmiel suszone migdały w blenderze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Za pomocą torby cukierniczej umieść ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp cukrem pudrem i pozostaw w spokoju w temperaturze pokojowej na 2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 25 minut. Dziękuję za przeczytanie i obejrzenie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy