Ciasto kruche z nadzieniem otwarte
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto. Masło pocieramy cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, aż cukier się częściowo rozpuści. Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.
Krok 2:
Oczyszczamy śliwkę i kroimy na ćwiartki.
Krok 3:
Lekko nasmaruj formę olejem. Ciasto układamy w formie, wyrównujemy i wykonujemy boki. Ciasto posypać mieloną bułką tartą. Rozłóż śliwkę na cieście. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Krok 4:
Przygotuj nadzienie: ubij śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 5:
Gotowe lekko schłodzone ciasto zalać kwaśną śmietaną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. MIŁEGO PICIA HERBATY!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g