Zelanica
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Do nadzienia posiekaj zioła, pokrusz fetę, sól, pieprz, wszystko wymieszaj;
2. Ciasto rozwałkować na długość ok. 15x50 cm;
3. Posmaruj ciasto masłem, z wyjątkiem krawędzi;
4. Ułóż ciasto na ręczniku;
5. Rozłóż równomiernie nadzienie na cieście;
6. Za pomocą ręcznika obróć ciasto z nadzieniem w ciasną rolkę, przymocuj krawędzie, zawiń rolkę w spiralę;
7. Posmaruj zeljanicę ubitym jajkiem;
8. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g