Zelanica

pyszne wypieki dla wegetarian i nie tylko). Rodzaj serbskiego ciasta w formie spirali z ziołami i fetą.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 44 % 18 g
węglowodany 39 % 16 g
262 kcal
IG: 6 / 94 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Do nadzienia posiekaj zioła, pokrusz fetę, sól, pieprz, wszystko wymieszaj;

2. Ciasto rozwałkować na długość ok. 15x50 cm;

3. Posmaruj ciasto masłem, z wyjątkiem krawędzi;

4. Ułóż ciasto na ręczniku;

5. Rozłóż równomiernie nadzienie na cieście;

6. Za pomocą ręcznika obróć ciasto z nadzieniem w ciasną rolkę, przymocuj krawędzie, zawiń rolkę w spiralę;

7. Posmaruj zeljanicę ubitym jajkiem;

8. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy