herbatniki Croqui

delikatne biszkopty z oryginalnymi wzorami z Afryki. Bardzo smaczne!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 16 % 12 g
węglowodany 73 % 53 g
340 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik, pozwól mu się rozgrzać do 180 stopni;
2. W międzyczasie przygotuj szybkie ciasto-ubij jajka z cukrem przez 2 minuty;
3. Dodaj masło i ubij jeszcze 2 minuty;
4. Dodaj wanilinę, proszek do pieczenia i trochę mąki;
5. Miękkie i lekko przylegające do dłoni ciasto układamy na posypanym mąką stole;
6. Rozwałkuj "kiełbasę" i spłaszcz ją do 1,5 cm;
7. Ubij jajko i kakao w proszku;
8. Nałóż powstałą mieszaninę na warstwę;
9. Za pomocą widelca narysuj równoległe linie wzdłuż powierzchni formacji lub możesz również w postaci siatki;
10. Piec w piekarniku przez 30 minut;
11. Ostudzić i pokroić w prostokąty o wymiarach około 5x10 cm;
12. Rozcieńczyć dżem z wodą kwiatową i posmarować nim ciasteczka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy