herbatniki Croqui
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik, pozwól mu się rozgrzać do 180 stopni;
2. W międzyczasie przygotuj szybkie ciasto-ubij jajka z cukrem przez 2 minuty;
3. Dodaj masło i ubij jeszcze 2 minuty;
4. Dodaj wanilinę, proszek do pieczenia i trochę mąki;
5. Miękkie i lekko przylegające do dłoni ciasto układamy na posypanym mąką stole;
6. Rozwałkuj "kiełbasę" i spłaszcz ją do 1,5 cm;
7. Ubij jajko i kakao w proszku;
8. Nałóż powstałą mieszaninę na warstwę;
9. Za pomocą widelca narysuj równoległe linie wzdłuż powierzchni formacji lub możesz również w postaci siatki;
10. Piec w piekarniku przez 30 minut;
11. Ostudzić i pokroić w prostokąty o wymiarach około 5x10 cm;
12. Rozcieńczyć dżem z wodą kwiatową i posmarować nim ciasteczka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g