chipsy wołowe

danie bogate w białko. Świetna opcja na przekąskę. Doskonałe pożywne mięso. I gotuje się bez dużej ilości oleju, co pozwala dzieciom spożywać te chipsy.
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 16 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 34 % 11 g
152 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

mięso powinno być młodym zwierzęciem. Usuwamy nadmiar tłuszczu, filmów, żył. Aby ułatwić krojenie, musisz trochę zamrozić mięso w zamrażarce. Ale jeśli nie możesz cienko pokroić, możesz lekko pokonać drewnianym młotkiem, przykrywając mięso folią. Umieść przyszłe frytki w emaliowanym naczyniu.

w misce wymieszaj Curry, kolendrę, cukier. Wyciśnij czosnek prasą i wlej sos sojowy, wymieszaj i dodaj sok z cytryny. W tej marynacie zanurz kawałki mięsa i połóż je na ruszcie.

Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ustaw ruszt z frytkami na blasze do pieczenia. Frytki gotują się na małym ogniu do 1 godziny. Czas zależy od tego, jak cienko pokrojone jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy