Gorąca sałatka z pieczarkami buraczkami i fetą

pieczone buraki i pieczarki doskonale się uzupełniają. Cóż, ta sałatka nie jest zwykłym smakiem. Słodkie pieczone buraki, pikantne pieczarki i Feta... To jak cukierek musujący z niespodzianką w środku-ile próbujesz, za każdym razem nowy smak.
annasher88Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 30 % 6 g
121 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Buraki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paski

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby myjemy i kroimy na 2 części

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Małe można pozostawić w całości. W czystej torbie przenosimy grzyby, sól, pieprz, paprykę, olej, ocet, czosnek. Mieszać

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na blasze do pieczenia z pergaminem przenosimy grzyby i buraki. W piekarniku nagrzanym do 240 stopni piec 5-6 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie pokrój ser w małe kostki i cebulę w romby

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj buraki z grzybami

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj rękami i dodaj cebulę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trochę oleju roślinnego i sera. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy