ziemniaki po francusku z indykiem

jedna z opcji ulubionych ziemniaków po francusku. Połączenie dietetycznego indyka i ziemniaków, pikantnych pomidorów i sera doprawionego majonezem sprawia, że danie jest bardzo soczyste i delikatne.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 29 % 7 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso z indyka w poprzek włókien, o grubości około 1 cm, Odrzuć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól, pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na roztopionym maśle podsmaż mięso z obu stron. Włóż do pojemnika, w którym naczynie zostanie upieczone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynuj cebulę przez 10-15 minut: w ciepłej wodzie (około jednej trzeciej szklanki) rozpuść 1/2 łyżeczki.cukier i tyle soli, dodaj ocet 1:1.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie pokrój losowo pomidory, obierz ziemniaki, zetrzyj ser.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę lekko wycisnąć z marynaty, ułożyć na indyku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następną warstwą będą pomidory.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, lekko posolić, pieprzyć, wycisnąć czosnek, wymieszać z majonezem i ułożyć na warstwie pomidorów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż starty ser górną warstwą. Przykryj folią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w rozgrzanym piekarniku 200` przez 30-50 minut. Usuń folię po 20-30 minutach, aby utworzyć złotą skórkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy