skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki: Na ciasto-mąka , śmietana, żółtka, drożdże, cukier, cukier waniliowy, masło, przyprawy, Skórka z 1.cytryny, rodzynki, sól. Do glazury-cukier puder, jajko (białko), cytryna (sok), żelatyna. Wziąłem dokładnie połowę składników wskazanych w tym przepisie.
Krok 2:
Przesiej mąkę. Rodzynki są wstępnie namoczone. Osusz na ręczniku. Wymieszaj z mąką i przetrzyj nadmiar przez sito. Ciasto: drożdże rozcieńczyć w 1 szklance ciepłej śmietany. Dodaj część cukru i mąki, dobrze wymieszaj, przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut.
Krok 3:
Gdy ciasto jest odpowiednie, Dodaj do niego zmiękczone masło, zmielone żółtkami, pozostały cukier, cukier waniliowy, przyprawy, skórkę, sól, śmietanę. Potem rodzynki i mąka. Teraz ciasto należy bardzo dobrze zagnieść i wybić.Ugniataj przez około 10-15 minut. Musisz wybić ciasto, aby usunąć nadmiar dwutlenku węgla. Aby to zrobić, podnieś go kilka razy i rzuć na czystą deskę do krojenia.
Krok 4:
Następnie przykryj ciasto folią i umieść w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 5:
Powinien zwiększyć objętość dwa razy. Kiedy ciasto jest odpowiednie, przed wysłaniem do foremek, należy je ponownie dokładnie ugniatać.
Krok 6:
Posmaruj Foremki masłem i posyp bułką tartą. Strząśnij resztki.
Krok 7:
Przygotowane formy napełnij do jednej trzeciej ciastem, przykryj folią i ponownie umieść w ciepłym miejscu, gdzieś na 1 godzinę. Piec w temperaturze 160 stopni. Po 40 minutach zwiększ o 180 stopni i piecz przez kolejne 10-15 minut. Ponieważ mam zmniejszoną dawkę, pieczę w sumie 30 minut. Wyjaśnienia dotyczące pieczenia znajdują się w notatce.
Krok 8:
Wyjmij gotowe ciasta z formy. Ostudzić na ruszcie.
Krok 9:
Przygotowanie glazury. Aby się nie kruszył, używamy żelatyny. 1 łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody. Pozostaw do spęcznienia na około 1 godzinę.
Krok 10:
Wyciśnij sok z cytryny. Potrzebujemy 2 łyżek stołowych.
Krok 11:
Ubij białko. Następnie dodaj cukier puder, żelatynę i sok. Ubijaj, aż utworzą się stabilne szczyty.
Krok 12:
Po ostygnięciu ciast wielkanocnych udekoruj lukrem i różnymi posypkami cukru. Ten lukier twardnieje wystarczająco długo. Rano będzie gotowa.
Krok 13:
Tak wygląda ciasto w przekroju.
Krok 14:
Smacznego! Wszystkich z jasną Paschą Chrystusa!
Uwaga: całkowity czas pieczenia zależy od wielkości ciasta.
1,5 kg-piec około 1 godziny. Jeśli przygotowane ciasto zostanie podzielone na 2 ciasta, piecze się je przez 45 minut. Jeśli używasz małych rozmiarów form, piecz przez 30 minut.
z tej ilości składników uzyskuje się gdzieś 3 ciasta wielkanocne, po 700 gramów. Dla mnie to trochę za dużo, więc wziąłem dokładnie połowę tego, co wskazałem w tym przepisie. Formy mam o średnicy 8 cm i 11 cm.
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
kandyzowane owoce i migdały są dodawane do oryginalnej receptury. Ale jakoś ich nie lubię, więc poradziłem sobie tylko z rodzynkami. Jeśli ktoś jest zainteresowany: migdały-50 gramów, kandyzowane owoce-100 gramów (wtedy rodzynki należy wziąć Nie 200 gramów, ale 100 gramów).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g