ciasto Królewskie z gałką muszkatołową i kardamonem

ciasta na śmietanie okazują się naprawdę wspaniałe, Królewskie! Bogate ciasto, aromat i smak! Wszystko w tym przepisie jest bogate, Królewskie!
hatinnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 70 % 46 g
341 kcal
IG: 2 / 11 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki: Na ciasto-mąka , śmietana, żółtka, drożdże, cukier, cukier waniliowy, masło, przyprawy, Skórka z 1.cytryny, rodzynki, sól. Do glazury-cukier puder, jajko (białko), cytryna (sok), żelatyna. Wziąłem dokładnie połowę składników wskazanych w tym przepisie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę. Rodzynki są wstępnie namoczone. Osusz na ręczniku. Wymieszaj z mąką i przetrzyj nadmiar przez sito. Ciasto: drożdże rozcieńczyć w 1 szklance ciepłej śmietany. Dodaj część cukru i mąki, dobrze wymieszaj, przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto jest odpowiednie, Dodaj do niego zmiękczone masło, zmielone żółtkami, pozostały cukier, cukier waniliowy, przyprawy, skórkę, sól, śmietanę. Potem rodzynki i mąka. Teraz ciasto należy bardzo dobrze zagnieść i wybić.Ugniataj przez około 10-15 minut. Musisz wybić ciasto, aby usunąć nadmiar dwutlenku węgla. Aby to zrobić, podnieś go kilka razy i rzuć na czystą deskę do krojenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przykryj ciasto folią i umieść w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinien zwiększyć objętość dwa razy. Kiedy ciasto jest odpowiednie, przed wysłaniem do foremek, należy je ponownie dokładnie ugniatać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj Foremki masłem i posyp bułką tartą. Strząśnij resztki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowane formy napełnij do jednej trzeciej ciastem, przykryj folią i ponownie umieść w ciepłym miejscu, gdzieś na 1 godzinę. Piec w temperaturze 160 stopni. Po 40 minutach zwiększ o 180 stopni i piecz przez kolejne 10-15 minut. Ponieważ mam zmniejszoną dawkę, pieczę w sumie 30 minut. Wyjaśnienia dotyczące pieczenia znajdują się w notatce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe ciasta z formy. Ostudzić na ruszcie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotowanie glazury. Aby się nie kruszył, używamy żelatyny. 1 łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody. Pozostaw do spęcznienia na około 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyciśnij sok z cytryny. Potrzebujemy 2 łyżek stołowych.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij białko. Następnie dodaj cukier puder, żelatynę i sok. Ubijaj, aż utworzą się stabilne szczyty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po ostygnięciu ciast wielkanocnych udekoruj lukrem i różnymi posypkami cukru. Ten lukier twardnieje wystarczająco długo. Rano będzie gotowa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tak wygląda ciasto w przekroju.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego! Wszystkich z jasną Paschą Chrystusa!

Uwaga: całkowity czas pieczenia zależy od wielkości ciasta.
1,5 kg-piec około 1 godziny. Jeśli przygotowane ciasto zostanie podzielone na 2 ciasta, piecze się je przez 45 minut. Jeśli używasz małych rozmiarów form, piecz przez 30 minut.

z tej ilości składników uzyskuje się gdzieś 3 ciasta wielkanocne, po 700 gramów. Dla mnie to trochę za dużo, więc wziąłem dokładnie połowę tego, co wskazałem w tym przepisie. Formy mam o średnicy 8 cm i 11 cm.

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
kandyzowane owoce i migdały są dodawane do oryginalnej receptury. Ale jakoś ich nie lubię, więc poradziłem sobie tylko z rodzynkami. Jeśli ktoś jest zainteresowany: migdały-50 gramów, kandyzowane owoce-100 gramów (wtedy rodzynki należy wziąć Nie 200 gramów, ale 100 gramów).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy