ciasta z przepisem na rumową Babę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
wyjście będzie 4-6 produktów średniej wielkości + 1 duża rumowa kobieta lub mała-dużo!
możesz bezpiecznie zrobić pół porcji.
ten przepis robimy "rękami", ale warto!
ciasto przygotowujemy z 2,5-3 szklanek mąki, ciepłego mleka, 1 stołu.łyżki cukru i drożdży.
Umieść ciasto w ciepłym miejscu, aż objętość wzrośnie I pojawią się bąbelki. Miałam pół godziny.
w gotowym cieście włóż masło, zmielone cukrem.
rozbijamy jajka i kładziemy je pojedynczo (!), cały czas wybijając ciasto wesołą (trzepaczką).
ciasto wybijamy, aż wprowadzimy wszystkie jajka.
następnie dodaj sól, stopione masło i resztę mąki.
ciasto wybijamy do puszystości i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny, aż objętość wzrośnie 2 razy.
gotowe ciasto układamy na stole, formujemy w bułki, które układamy w foremki wysmarowane olejem i posypane kaszą manną lub mąką.
ustawiamy proofing na 20 minut..
gdy ciasto wzrośnie do 3/4 wysokości formy, włóż je do piekarnika nagrzanego do 210-230 stopni.
ostrożnie wyjmujemy gotowe produkty z form i impregnujemy wstępnie przygotowanym syropem impregnującym.
syrop robimy rozpuszczając cukier w wodzie, z dodatkiem koniaku lub kilku kropli esencji rumowej.
następnie glazurujemy kremówką.
W przypadku krówki wymieszaj 2 szklanki cukru z 1 szklanką wody (możesz zmniejszyć proporcje) i gotuj do próbki "słabej kulki" -syrop wlany do zimnej wody nie rozpuszcza się, ale ugniata w palcach jak miękkie ciasto. Podczas gotowania syropu krawędzie patelni należy często Wycierać czystą, mokrą szmatką, aby syrop nie był kandyzowany.
syrop schłodzony do temperatury świeżego mleka należy ubić trzepaczką do uzyskania jednorodnej białej masy.
w razie potrzeby dodaj kakao, mocny wywar z kawy, soki z dowolnych jagód i owoców do białej krówki.
wskazówka dla tych, którzy gotują ciasto w wypiekaczu do chleba:
podczas pieczenia ciasta w HP bardzo polecam podzielenie trybu wyrabiania ciasta i pieczenia, ponieważ ciasto na ciasto jest bardzo bogate ze względu na dużą liczbę jaj. Oznacza to, że najpierw w trybie "ciasto" układasz produkty zgodnie z przepisem "na ciasto" i zaleceniami produktów na ciasto.
W moim HP ugniatanie i dojrzewanie ciasta 1h. 30min. i jest tryb utrzymywania temperatury 1h.
pod koniec czasu aktywnego mieszania (u mnie 30min.) ostrożnie wyjmij ciasto z wiadra i wyjmij łopatkę do mieszania. A potem niech ciasto stoi zgodnie z reżimem.
w tym czasie 2,5 godziny ciasto na ciasto ma czas, aby dobrze wyrosnąć.
i dopiero wtedy włącz tryb "Pieczenie".
i ponownie pod koniec pieczenia pozostaw ciasto w trybie utrzymywania temperatury.
jeśli nie masz takiego trybu, po prostu pozostaw ciasto na godzinę w HP, lekko otwierając pokrywkę(2 palce).
możesz bezpiecznie zrobić pół porcji.
ten przepis robimy "rękami", ale warto!
ciasto przygotowujemy z 2,5-3 szklanek mąki, ciepłego mleka, 1 stołu.łyżki cukru i drożdży.
Umieść ciasto w ciepłym miejscu, aż objętość wzrośnie I pojawią się bąbelki. Miałam pół godziny.
w gotowym cieście włóż masło, zmielone cukrem.
rozbijamy jajka i kładziemy je pojedynczo (!), cały czas wybijając ciasto wesołą (trzepaczką).
ciasto wybijamy, aż wprowadzimy wszystkie jajka.
następnie dodaj sól, stopione masło i resztę mąki.
ciasto wybijamy do puszystości i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny, aż objętość wzrośnie 2 razy.
gotowe ciasto układamy na stole, formujemy w bułki, które układamy w foremki wysmarowane olejem i posypane kaszą manną lub mąką.
ustawiamy proofing na 20 minut..
gdy ciasto wzrośnie do 3/4 wysokości formy, włóż je do piekarnika nagrzanego do 210-230 stopni.
ostrożnie wyjmujemy gotowe produkty z form i impregnujemy wstępnie przygotowanym syropem impregnującym.
syrop robimy rozpuszczając cukier w wodzie, z dodatkiem koniaku lub kilku kropli esencji rumowej.
następnie glazurujemy kremówką.
W przypadku krówki wymieszaj 2 szklanki cukru z 1 szklanką wody (możesz zmniejszyć proporcje) i gotuj do próbki "słabej kulki" -syrop wlany do zimnej wody nie rozpuszcza się, ale ugniata w palcach jak miękkie ciasto. Podczas gotowania syropu krawędzie patelni należy często Wycierać czystą, mokrą szmatką, aby syrop nie był kandyzowany.
syrop schłodzony do temperatury świeżego mleka należy ubić trzepaczką do uzyskania jednorodnej białej masy.
w razie potrzeby dodaj kakao, mocny wywar z kawy, soki z dowolnych jagód i owoców do białej krówki.
wskazówka dla tych, którzy gotują ciasto w wypiekaczu do chleba:
podczas pieczenia ciasta w HP bardzo polecam podzielenie trybu wyrabiania ciasta i pieczenia, ponieważ ciasto na ciasto jest bardzo bogate ze względu na dużą liczbę jaj. Oznacza to, że najpierw w trybie "ciasto" układasz produkty zgodnie z przepisem "na ciasto" i zaleceniami produktów na ciasto.
W moim HP ugniatanie i dojrzewanie ciasta 1h. 30min. i jest tryb utrzymywania temperatury 1h.
pod koniec czasu aktywnego mieszania (u mnie 30min.) ostrożnie wyjmij ciasto z wiadra i wyjmij łopatkę do mieszania. A potem niech ciasto stoi zgodnie z reżimem.
w tym czasie 2,5 godziny ciasto na ciasto ma czas, aby dobrze wyrosnąć.
i dopiero wtedy włącz tryb "Pieczenie".
i ponownie pod koniec pieczenia pozostaw ciasto w trybie utrzymywania temperatury.
jeśli nie masz takiego trybu, po prostu pozostaw ciasto na godzinę w HP, lekko otwierając pokrywkę(2 palce).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g