zapiekanka z twarogu z dyni Słonecznik
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zetrzyj dynię na średniej tarce. Rodzynki moczyć w gorącej wodzie
Krok 2:
Twaróg, Dynia, kasza manna, cukier granulowany, wanilina, jajka, soda oczyszczona sokiem z cytryny, włożyć do miski i dobrze wymieszać
Krok 3:
Przełóż mieszaninę do formy wysmarowanej masłem
Krok 4:
Jabłka pokroić w ćwiartki, wydrążyć i pokroić w kliny. Ułóż kliny na mieszance, lekko naciskając. Posyp trochę piaskiem. Połóż rodzynki na środku. Moje jabłka są złote, a nawet w kwietniu, trochę trudne. Ze świeżymi, soczystymi okazuje się smaczniejszy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 g na 30 minut
Krok 5:
Bardzo smaczna, zdrowa, apetyczna zapiekanka jest gotowa. Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g