przepis na cienkie ciasto i sos do włoskiej pizzy

taka Pizza przypadnie do gustu każdemu bez wyjątku! Ten przepis żyje u mnie od wielu lat. I ile próbowałem różnych przepisów na pizzę... Ale ten jest zdecydowanie najsmaczniejszy! Bardzo często robię mini pizze według tego przepisu.
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 56 % 19 g
185 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włóż ciasto: dodaj cukier, szczyptę soli, drożdże i 1 łyżkę do ciepłej wody.l mąka. Umieść miskę ciasta na misce z gorącą wodą i przykryj ręcznikiem. Czekamy, aż pojawi się piana. Zajmie to około 15-20 minut. Następnie wlej pozostałą mąkę, sól do dużej miski, dodaj oliwę z oliwek i wlej ciasto. Zagnieść ciasto. Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i ugniataj przez 10 minut, w razie potrzeby dodając mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto powinno być plastyczne i giętkie. Posmaruj ciasto oliwą z oliwek, przykryj folią spożywczą i podgrzej na 1 godzinę, a następnie ugniataj i odstaw na kolejną 1 godzinę. Ciasto po ugniataniu jest takie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na dwie części. (to na dwie pizze). Połóż kulkę ciasta na posypanej mąką powierzchni i uformuj z niej ciasto, zwijając je w mąkę. Robimy to tylko rękami!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj wcześniej blachę do pieczenia, posmaruj ją oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury!!! W dół piekarnika możesz umieścić miskę z wodą, aby spód pizzy się nie przypalił. Teraz tworzymy podstawę naszej pizzy. Jeśli to możliwe, nie będziemy używać wałka do ciasta. Będziemy wyciągać ciasto na kostkach jak prawdziwi Włosi!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozciągnij pizzę, obracając ciasto w kółko, aż powstanie cienka tortilla. (Cóż, jeśli ci się nie uda, możesz skorzystać z wałka do ciasta)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotowujemy sos. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, smażyć na patelni na złoty kolor. Następnie dodaj drobno posiekane pomidory, wszystko dobrze dusimy. Sól, pieprz i dodaj przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ubij wszystko w blenderze. Nasz pyszny sos jest gotowy! Żaden keczup nie może się równać, cóż, naprawdę! Chociaż maść i jedz chleb!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia kładziemy bazę do pizzy i obficie smarujemy sosem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp tartym serem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A teraz wszystko inne zależy od Twojego gustu i pragnienia. Nadzienie może być dowolne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy