meksykańska przekąska

proste i szybkie, pikantne i pyszne! I na zewnątrz piękne! Przepis dla miłośników ostrego
HelenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 16 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 17 % 5 g
195 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podsmaż kawałki fileta z kurczaka. Dodaj sól, drobno posiekany czosnek, czarny pieprz i chili. Wymieszaj i kontynuuj smażenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sos pół puszki (miałem ostry sos do spaghetti). Wymieszaj i zdejmij z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zajmijmy się głównym

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Układamy chipsy w formie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Top kurczaka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tarty ser

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czerwona cebula w pierścienie lub półpierścienie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekane pomidory

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Boczek

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp drobno posiekaną natką pietruszki

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Powtórz wszystkie warstwy, zaczynając od chipsów. Gdzieś pomiędzy polałem pozostałym sosem. I piec w temperaturze 180 minut 15.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy