Włoska polenta kukurydziana z serem

chrupiąca polenta z klasycznych składników z serem w piekarniku. Dość kosztowne pod względem czasu gotowania danie. Nie będzie można go zostawić, aby przygotować się na kuchence i zająć się obowiązkami w domu, wymagana będzie twoja stała aktywna obecność. Ale jest naprawdę bardzo smaczny, więc kiedy gotujesz, zrób więcej od razu. Gotową polentę można zapakować do pojemnika lub folii i przechowywać w lodówce przez kilka dni, a przed jedzeniem wystarczy podgrzać naczynie w piekarniku lub na patelni z odrobiną masła. To wspaniała przekąska i pyszne obfite śniadanie dla całej rodziny! Moja rodzina polenta przypadła do gustu:) i to danie jest piękne, ponieważ polentę można gotować w różnych wariantach. Z pewnością z czasem będziesz mieć swoją markową wersję.
MiracleWaterfallAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 79 % 15 g
80 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki. Wkładamy wodę do pojemnika z grubym dnem (rondel lub patelnia - jak moja).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ser należy zetrzeć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda się zagotuje, stopniowo dodawaj płatki, ciągle mieszając, aby ziarna się nie sklejały.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełącz ogień na minimalny i kontynuuj mieszanie.Jeśli wszystko jest w porządku, w ciągu pierwszych 4-5 minut płatki wchłoną całą wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masa zgęstnieje na tyle, że będzie w stanie utrzymać łopatkę (stanie się to po 25-35 minutach od rozpoczęcia gotowania) - zdejmij patelnię z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż gotowe płatki na desce i nadaj im kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Postanowiłem ułożyć polentę w kształcie kwiatków, więc najpierw ubijam ją, aby uzyskać stosunkowo płaski arkusz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    , a następnie wycinam puste miejsca z tego arkusza za pomocą formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kładziemy półfabrykaty na protvenie, na każdym kładziemy trochę masła i posypujemy serem. Ser powinien pozostać na powierzchni i nie czołgać się poza krawędzie - w przeciwnym razie przypali się podczas pieczenia. Nie ma potrzeby smarowania samego protvena olejem. Rozgrzej piekarnik do maksimum, włóż do niego protven z polentą i przełącz na 100 stopni. Po 15-20 minutach ser się rozpuści, a polenta pokryje się chrupiącą skórką. Wyłącz piekarnik i po 5 minutach możesz podać!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A oto opcja polenty dla tych, którzy mają wysoki poziom cholesterolu i nie powinni mieć produktów mlecznych. Do nadania formy i pieczenia w piekarniku używa się silikonowych foremek, na wierzchu karmelizowanej gruszki i odrobiny miodu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego)

przygotowując klasyczną wersję polenty, natknąłem się na fakt, że w przestrzeni internetowej istnieje wiele mitów na temat tego, jak można ją gotować w nowoczesnych warunkach. Na przykład, aby uzyskać klasykę, musisz wlać płatki do wrzącej wody - wtedy ziarna zyskują wilgoć w ciągu pierwszych 5 minut - zostało to przetestowane i udowodnione przez doświadczenie wolumetryczne. Czasami jednak mówi się, że po zaśnięciu można dodać wodę lub płatki zbożowe. Nie ma sensu, jeśli od razu wziąłeś wszystko w proporcjach zgodnie z przepisem, wszystko okaże się tak, jak powinno. Co więcej, jeśli dodasz płatki zbożowe już w tym procesie, jego konsystencja będzie się różnić od wypełnionej przepisem-a konsystencja całego dania będzie niejednorodna. Również w wielu źródłach piszą, że konieczne jest mieszanie drewnianą szpatułką. Jeśli go nie masz, nie panikuj - silikon doskonale radzi sobie z zadaniem. Najważniejsze jest to, że nie jest to metalowe narzędzie, na przykład łyżka, która może obrać powierzchnię garnka/patelni, a także dodać metaliczny smak. Zauważam również, że jeśli nie masz piekarnika i chcesz nadać polencie złotą chrupiącą skórkę - po prostu weź czystą, suchą patelnię, rozpuść na niej kawałek masła i usmaż kawałki polenty z obu stron - nie będzie dokładnie to samo, ale bardzo blisko - i do smaku, a chrupiąca skórka zostanie dodana! Powodzenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy