skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki. Wkładamy wodę do pojemnika z grubym dnem (rondel lub patelnia - jak moja).
Krok 2:
Ser należy zetrzeć.
Krok 3:
Gdy woda się zagotuje, stopniowo dodawaj płatki, ciągle mieszając, aby ziarna się nie sklejały.
Krok 4:
Przełącz ogień na minimalny i kontynuuj mieszanie.Jeśli wszystko jest w porządku, w ciągu pierwszych 4-5 minut płatki wchłoną całą wodę.
Krok 5:
Gdy masa zgęstnieje na tyle, że będzie w stanie utrzymać łopatkę (stanie się to po 25-35 minutach od rozpoczęcia gotowania) - zdejmij patelnię z ognia.
Krok 6:
Połóż gotowe płatki na desce i nadaj im kształt.
Krok 7:
Postanowiłem ułożyć polentę w kształcie kwiatków, więc najpierw ubijam ją, aby uzyskać stosunkowo płaski arkusz.
Krok 8:
, a następnie wycinam puste miejsca z tego arkusza za pomocą formy.
Krok 9:
Kładziemy półfabrykaty na protvenie, na każdym kładziemy trochę masła i posypujemy serem. Ser powinien pozostać na powierzchni i nie czołgać się poza krawędzie - w przeciwnym razie przypali się podczas pieczenia. Nie ma potrzeby smarowania samego protvena olejem. Rozgrzej piekarnik do maksimum, włóż do niego protven z polentą i przełącz na 100 stopni. Po 15-20 minutach ser się rozpuści, a polenta pokryje się chrupiącą skórką. Wyłącz piekarnik i po 5 minutach możesz podać!
Krok 10:
A oto opcja polenty dla tych, którzy mają wysoki poziom cholesterolu i nie powinni mieć produktów mlecznych. Do nadania formy i pieczenia w piekarniku używa się silikonowych foremek, na wierzchu karmelizowanej gruszki i odrobiny miodu.
Krok 11:
Smacznego)
Krok 12:
Smacznego)
Krok 13:
Smacznego)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g