Chuda zapiekanka z gryki z jabłkami i rodzynkami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
ugotuj kaszę gryczaną w 1,2 l osolonej wrzącej wody, aby kasza całkowicie się zagotowała, około 40 min.
gorącą owsiankę posyp mąką ze skrobią i proszkiem do pieczenia przez sitko, dokładnie wymieszaj. Dodaj miód, wymieszaj.
rodzynki zalać wrzącą wodą przez 10 minut, odłożyć na sito. Jabłka obrać i pokroić w kostkę 1,5 cm, wymieszać z rodzynkami, dodać do owsianki. Dodaj olej, wymieszaj.
przykryj formę o średnicy 26 cm papierem do pieczenia, ułóż owsiankę z jabłkami i rodzynkami, spłaszcz. Piec przez 35-40 minut. Bardzo ostrożnie wyjmij z formy-zapiekanka nie jest bardzo "mocna", stara się się rozpaść. Podawać z dżemem.
gorącą owsiankę posyp mąką ze skrobią i proszkiem do pieczenia przez sitko, dokładnie wymieszaj. Dodaj miód, wymieszaj.
rodzynki zalać wrzącą wodą przez 10 minut, odłożyć na sito. Jabłka obrać i pokroić w kostkę 1,5 cm, wymieszać z rodzynkami, dodać do owsianki. Dodaj olej, wymieszaj.
przykryj formę o średnicy 26 cm papierem do pieczenia, ułóż owsiankę z jabłkami i rodzynkami, spłaszcz. Piec przez 35-40 minut. Bardzo ostrożnie wyjmij z formy-zapiekanka nie jest bardzo "mocna", stara się się rozpaść. Podawać z dżemem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g