kotlety marchewkowo-jabłkowe

te kotlety marchewkowe pokochają nawet małe dzieci! Kotlety marchewkowo-jabłkowe mogą urozmaicić stół miłośników potraw warzywnych, a także tych, którzy przestrzegają postu. Radzę gotować je dla dzieci, kotlety powinny im się spodobać.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 50 % 11 g
122 kcal
IG: 45 / 18 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, zetrzyj na drobnej tarce, dodaj 2 stoły.łyżki oleju roślinnego i dusić na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj część mleka, gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wprowadź semolinę, resztę mleka, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zetrzyj jabłko na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do marchewki, dodaj sól i cukier do smaku, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenosimy masę marchewkowo-jabłkową do kubka, aby szybciej ostygła (jest to możliwe do ciepłego stanu).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wprowadź jajko i dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, rozłóż kotlety (możesz użyć łyżki). Włóż do podgrzanego do 180 stopni. piekarnik do zrumienienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kotlety są gotowe. W razie potrzeby można podawać ze śmietaną. Te kotlety są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy