skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Obierz marchewki, zetrzyj na drobnej tarce, dodaj 2 stoły.łyżki oleju roślinnego i dusić na małym ogniu.
Krok 3:
Dodaj część mleka, gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Krok 4:
Wprowadź semolinę, resztę mleka, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 5:
W międzyczasie zetrzyj jabłko na grubej tarce.
Krok 6:
Dodaj do marchewki, dodaj sól i cukier do smaku, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 7:
Przenosimy masę marchewkowo-jabłkową do kubka, aby szybciej ostygła (jest to możliwe do ciepłego stanu).
Krok 8:
Wprowadź jajko i dokładnie wymieszaj.
Krok 9:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, rozłóż kotlety (możesz użyć łyżki). Włóż do podgrzanego do 180 stopni. piekarnik do zrumienienia.
Krok 10:
Kotlety są gotowe. W razie potrzeby można podawać ze śmietaną. Te kotlety są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g