zapiekanka z twarogu dla całej rodziny

szybkie gotowanie, bardzo lubiane przez dzieci, można gotować na śniadanie. Zwiewny, po prostu rozpływa się w ustach!
JulenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 33 % 13 g
224 kcal
IG: 0 / 33 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
dodaj olej roślinny, semolinę, sól, sodę do twarogu (na czubku noża można ugasić octem), wanilinę. Wszystko wymieszać. Lepiej jest wziąć twaróg drobnoziarnisty lub przetrzeć przez sito.
ubij jajka osobno z cukrem, najlepiej większym mikserem. Dodaj masę twarogową do jajek i delikatnie wymieszaj. Włóż do formy wysmarowanej olejem i posypanej semoliną.
piec w nagrzanym piekarniku przez 200-35-40 minut. Po upieczeniu pozostaw zapiekankę w piekarniku na 10 minut, a następnie wyjmij, poczekaj chwilę, aż ostygnie. Możesz bezpiecznie przenieść i wlać śmietanę lub dżem na wierzch.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy