skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości, 20 min. cebulę obrać i posiekać. Szpinak umyć, odciąć ogonki. Włóż liście do suchej patelni i rozpal na małym ogniu. Gdy tylko liście uschną, zdejmij z ognia i wyciśnij z nich jak najwięcej wilgoci.
Krok 2:
Obierz i przetrzyj ziemniaki przez sito. Dodaj prawie całą mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko, trochę soli. Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 3:
Rozgrzej olej roślinny na patelni, podsmaż cebulę, 4 min. dodaj szpinak i gotuj, mieszając, 2 min.przenieś szpinak z cebulą do miski, pozostaw do ostygnięcia. Dodaj twaróg, połowę parmezanu, żółtko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto ziemniaczane na posypanej mąką powierzchni w prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm. Rozłóż nadzienie szpinakowe na cieście, pozostawiając około 1,5 cm na brzegach.
Krok 5:
Zwiń rolkę, szczelnie zawiń w płócienną serwetkę i zawiąż końce sznurkiem. Umieść roladę w szerokim rondlu z wrzącą osoloną wodą, gotuj przez 30 minut.
Krok 6:
Wyjmij bułkę z patelni, rozwiń i ostudź. Pokroić na kawałki o szerokości 1,5 cm.ułożyć je w niskim naczyniu do pieczenia, skropić roztopionym masłem i posypać pozostałym parmezanem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
Krok 7:
Finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g