Rolada ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

majstrować, choć przez długi czas, ale smak bułki jest magiczny! Trochę cierpliwości, ale wynik jest tego wart! Korporacja Łatwo I Prosto Prezentuje!!!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 36 % 8 g
147 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości, 20 min. cebulę obrać i posiekać. Szpinak umyć, odciąć ogonki. Włóż liście do suchej patelni i rozpal na małym ogniu. Gdy tylko liście uschną, zdejmij z ognia i wyciśnij z nich jak najwięcej wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i przetrzyj ziemniaki przez sito. Dodaj prawie całą mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko, trochę soli. Zagnieść gładkie ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, podsmaż cebulę, 4 min. dodaj szpinak i gotuj, mieszając, 2 min.przenieś szpinak z cebulą do miski, pozostaw do ostygnięcia. Dodaj twaróg, połowę parmezanu, żółtko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto ziemniaczane na posypanej mąką powierzchni w prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm. Rozłóż nadzienie szpinakowe na cieście, pozostawiając około 1,5 cm na brzegach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwiń rolkę, szczelnie zawiń w płócienną serwetkę i zawiąż końce sznurkiem. Umieść roladę w szerokim rondlu z wrzącą osoloną wodą, gotuj przez 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij bułkę z patelni, rozwiń i ostudź. Pokroić na kawałki o szerokości 1,5 cm.ułożyć je w niskim naczyniu do pieczenia, skropić roztopionym masłem i posypać pozostałym parmezanem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy