ciasto miś końsko-szpotawy

pyszne ciasto! Kiedy czekam na gości, zawsze go pieczę i zawsze z powodzeniem. . Moja mama nauczyła mnie pieczenia tego ciasta. Więc to ciasto jest jak wizytówka naszej rodziny. Czasami nawet nasi przyjaciele proszą mnie o upieczenie go na urodziny lub inne wakacje
Marina SweetieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 68 % 46 g
342 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h
najpierw zrób ciasto.Ubij śmietanę z cukrem, dodaj zmiękczone masło, a następnie zgaś sodę octem i włóż do mieszanki. Przesiej mąkę bezpośrednio do mieszanki i dokładnie wymieszaj. Ciasto dzielimy na pół, w jednej części dodajemy 3 łyżeczki kakao i mieszamy. Następnie dzielimy jasne i ciemne ciasto na 3 części (to 6 naszych przyszłych ciast) i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
następnie bardzo cienko rozwałkowujemy każde ciasto i wkładamy do wysmarowanej olejem i posypanej mąką formy, podczas gdy w wielu miejscach ciasta należy nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika.Po upieczeniu pozwól ciastom ostygnąć.
zrób krem: ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj posiekane orzechy włoskie.Obrane orzechy rozwałkowuję wałkiem do ciasta i bardzo duże kroję nożem. Robię to celowo, ponieważ jest bardzo smaczne, gdy jesz ciasto i nie dostajesz kurzu z orzechów, ale mały kawałek orzecha.
zaczynamy zbierać ciasto, naprzemiennie ciemne i jasne ciasta, na wierzchu powinno być jasne ciasto. Ułóż wszystkie ciasta z kremem, z wyjątkiem górnego. Ugotuj polewę czekoladową i napełnij ją górnym ciastem.Zmiel 4 łyżeczki kakao z 4 łyżkami cukru i gotuj z 4 łyżkami mleka przez 10 minut. Lukier jest gotowy.
dalej chodzi o dekorację, zwykle używam resztek posiekanych orzechów włoskich i malin (o ile oczywiście pora roku). Teraz wyjmujemy ciasto do lodówki, powinno być dobrze namoczone. Jeśli czekam na gości w sobotni wieczór, to w piątek wieczorem ciasto powinno być gotowe i ustawione w lodówce. Życzę powodzenia i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal / 100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy