ciasto miś końsko-szpotawy
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
najpierw zrób ciasto.Ubij śmietanę z cukrem, dodaj zmiękczone masło, a następnie zgaś sodę octem i włóż do mieszanki. Przesiej mąkę bezpośrednio do mieszanki i dokładnie wymieszaj. Ciasto dzielimy na pół, w jednej części dodajemy 3 łyżeczki kakao i mieszamy. Następnie dzielimy jasne i ciemne ciasto na 3 części (to 6 naszych przyszłych ciast) i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
następnie bardzo cienko rozwałkowujemy każde ciasto i wkładamy do wysmarowanej olejem i posypanej mąką formy, podczas gdy w wielu miejscach ciasta należy nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika.Po upieczeniu pozwól ciastom ostygnąć.
zrób krem: ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj posiekane orzechy włoskie.Obrane orzechy rozwałkowuję wałkiem do ciasta i bardzo duże kroję nożem. Robię to celowo, ponieważ jest bardzo smaczne, gdy jesz ciasto i nie dostajesz kurzu z orzechów, ale mały kawałek orzecha.
zaczynamy zbierać ciasto, naprzemiennie ciemne i jasne ciasta, na wierzchu powinno być jasne ciasto. Ułóż wszystkie ciasta z kremem, z wyjątkiem górnego. Ugotuj polewę czekoladową i napełnij ją górnym ciastem.Zmiel 4 łyżeczki kakao z 4 łyżkami cukru i gotuj z 4 łyżkami mleka przez 10 minut. Lukier jest gotowy.
dalej chodzi o dekorację, zwykle używam resztek posiekanych orzechów włoskich i malin (o ile oczywiście pora roku). Teraz wyjmujemy ciasto do lodówki, powinno być dobrze namoczone. Jeśli czekam na gości w sobotni wieczór, to w piątek wieczorem ciasto powinno być gotowe i ustawione w lodówce. Życzę powodzenia i smacznego!
następnie bardzo cienko rozwałkowujemy każde ciasto i wkładamy do wysmarowanej olejem i posypanej mąką formy, podczas gdy w wielu miejscach ciasta należy nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika.Po upieczeniu pozwól ciastom ostygnąć.
zrób krem: ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj posiekane orzechy włoskie.Obrane orzechy rozwałkowuję wałkiem do ciasta i bardzo duże kroję nożem. Robię to celowo, ponieważ jest bardzo smaczne, gdy jesz ciasto i nie dostajesz kurzu z orzechów, ale mały kawałek orzecha.
zaczynamy zbierać ciasto, naprzemiennie ciemne i jasne ciasta, na wierzchu powinno być jasne ciasto. Ułóż wszystkie ciasta z kremem, z wyjątkiem górnego. Ugotuj polewę czekoladową i napełnij ją górnym ciastem.Zmiel 4 łyżeczki kakao z 4 łyżkami cukru i gotuj z 4 łyżkami mleka przez 10 minut. Lukier jest gotowy.
dalej chodzi o dekorację, zwykle używam resztek posiekanych orzechów włoskich i malin (o ile oczywiście pora roku). Teraz wyjmujemy ciasto do lodówki, powinno być dobrze namoczone. Jeśli czekam na gości w sobotni wieczór, to w piątek wieczorem ciasto powinno być gotowe i ustawione w lodówce. Życzę powodzenia i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal / 100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g