Delikatna Pizza

ciasto okazuje się delikatne, miękkie)). Ilość składników jest przeznaczona na dwie lub trzy pizze, w zależności od objętości formy. Zwykle robię jedną dużą pizzę na blasze do pieczenia, a z pozostałego ciasta bułki)
Katarzyna GąskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 50 % 24 g
251 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw podgrzej 0,5 l.mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas podgrzewania mleka bierzemy miskę. Wlej do niego torebkę z drożdżami, dodaj 1 łyżeczkę cukru i zalej ciepłą wodą (około pół szklanki)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy drożdże się zbliżą, a mleko się rozgrzeje, rozbij dwa jajka do innej miski, dodaj mleko, drożdże,1 łyżeczkę soli, 3 łyżki. łyżki cukru, 100 gr.oleju roślinnego i mąki (wyszło mi około 6 szklanek)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj ciasto. Wkładamy go do lodówki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 30 minutach wyjmujemy ciasto. Wyraźnie wzrosła. Teraz powinien stać w cieple przez 20-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włącz piekarnik.Rozwałkuj ciasto (o grubości około 0,5 cm). Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, rozłóż na niej ciasto. Posmaruj ciasto majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj jajka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój kiełbasę w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy marynowane grzyby ze słoika (około połowy=200gr.)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj również ser.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz w 150 stopniach przez 25-30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Okazała się miękka, pyszna pizza) Smacznego))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy