Sałatka z komosy ryżowej, kurczaka i pomarańczy

obfita, zdrowa sałatka jest idealna na lekki obiad! Składniki tej sałatki można przygotować z wyprzedzeniem, a przed podaniem po prostu złożyć i doprawić.
VyuskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 42 % 11 g
142 kcal
IG: 91 / 0 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest ugotowanie komosy ryżowej. Aby to zrobić, delikatnie opłucz komosę ryżową, zalej zimną wodą, zagotuj na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj przez 25 minut, mieszając. Wyłącz ogień, sól, wymieszaj i przykryj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Schłodzoną komosę ryżową można przechowywać w lodówce przez kilka dni, a nawet zamrozić na przyszłość. Ale użyjemy od razu do sałatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania komosy ryżowej upiecz czosnek. Potrzebujemy tylko 2 goździków, ale lepiej upiec całą głowę na raz. Uwierz mi, jest bardzo smaczny, możesz po prostu wycisnąć pieczony czosnek na chleb. Bierzemy więc folię spożywczą, robimy z niej coś w rodzaju filiżanki, wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Odetnij spód na głowie czosnku, Posol plasterek i włóż ten plasterek do oleju. Delikatnie zawiń i piecz w 190 stopniach przez 30 minut. Niech trochę ostygnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na pozostałych dwóch łyżkach oleju smażyć drobno posiekany filet z kurczaka na piękną złotą skórkę, lekko go posolić i posypać mieloną słodką papryką. Zajmie to dziesięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbieranie sałatki. Obierz pomarańcze ze skórki i białych folii, pokrój ostrym nożem na segmenty, Zbierz wydzielony sok do opatrunku. Pokrój awokado wzdłuż na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w średnie kliny. Wyciśnij 2 plasterki z pieczonego czosnku i posiekaj nożem. Drobno posiekaj kolendrę. Wymieszaj kurczaka, komosę ryżową, awokado, pomarańcze, kolendrę i czosnek i odstaw na bok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej misce wymieszaj składniki dressingu, aż będą gładkie i polej sałatkę. Jeszcze raz wymieszaj i możesz podać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Komosa ryżowa - 368   kcal/100g

Podobne przepisy