skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszym krokiem jest ugotowanie komosy ryżowej. Aby to zrobić, delikatnie opłucz komosę ryżową, zalej zimną wodą, zagotuj na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj przez 25 minut, mieszając. Wyłącz ogień, sól, wymieszaj i przykryj.
Krok 2:
Schłodzoną komosę ryżową można przechowywać w lodówce przez kilka dni, a nawet zamrozić na przyszłość. Ale użyjemy od razu do sałatki.
Krok 3:
Podczas gotowania komosy ryżowej upiecz czosnek. Potrzebujemy tylko 2 goździków, ale lepiej upiec całą głowę na raz. Uwierz mi, jest bardzo smaczny, możesz po prostu wycisnąć pieczony czosnek na chleb. Bierzemy więc folię spożywczą, robimy z niej coś w rodzaju filiżanki, wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Odetnij spód na głowie czosnku, Posol plasterek i włóż ten plasterek do oleju. Delikatnie zawiń i piecz w 190 stopniach przez 30 minut. Niech trochę ostygnie.
Krok 4:
Na pozostałych dwóch łyżkach oleju smażyć drobno posiekany filet z kurczaka na piękną złotą skórkę, lekko go posolić i posypać mieloną słodką papryką. Zajmie to dziesięć minut.
Krok 5:
Zbieranie sałatki. Obierz pomarańcze ze skórki i białych folii, pokrój ostrym nożem na segmenty, Zbierz wydzielony sok do opatrunku. Pokrój awokado wzdłuż na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w średnie kliny. Wyciśnij 2 plasterki z pieczonego czosnku i posiekaj nożem. Drobno posiekaj kolendrę. Wymieszaj kurczaka, komosę ryżową, awokado, pomarańcze, kolendrę i czosnek i odstaw na bok.
Krok 6:
W osobnej misce wymieszaj składniki dressingu, aż będą gładkie i polej sałatkę. Jeszcze raz wymieszaj i możesz podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Komosa ryżowa - 368 kcal/100g