ciasto jabłkowe ze śmietaną

ciasto jabłkowe ze śmietaną jest świetne na każdą okazję. Bardzo nieźle!
AleksanderAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 53 % 16 g
191 kcal
IG: 35 / 0 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
jabłka opłucz i rozprowadź w formie, w której będziesz piec, aby upewnić się, że masz odpowiednią ilość jabłek. Następnie usuń jabłka z formy i obierz je i usuń środek.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

w przygotowanym naczyniu do pieczenia wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier zacznie się topić. Gdy cukier nabierze złotego koloru przechylając kształt, rozprowadź karmel równomiernie na ścianach. Włóż masło do formy i rozłóż jabłka. Na środku jabłek dodaj trochę więcej masła. Włóż jabłka do piekarnika na 15 minut, aż będą miękkie.

wyjmij jabłka z piekarnika i odstaw na 5 minut. Włóż orzechy włoskie do jabłek. Rozłóż dżem wiśniowy wokół jabłek i dodaj jeszcze kilka kawałków masła.

przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek, a następnie dokładnie ubij białka szczyptą soli, gdy pojawią się szczyty, dodaj 3 łyżki.łyżki cukru. Kontynuuj ubijanie, aż powstanie beza. Ubij żółtka z 3 łyżkami. łyżki cukru, aż masa stanie się biała i włóż proszek do pieczenia. Kontynuując mieszanie, wlej mąkę i połącz z masą białkową.

wlać ciasto na jabłka i wysłać do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Sprawdź gotowość ciasta wykałaczką. Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia na dokładnie 10 minut i natychmiast wyjąć z formy. Jeśli stanie dłużej, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie wyjdzie z formy.

teraz dobrze ostudź ciasto i przygotuj krem. Ubij śmietanę mikserem i posmaruj nią ciasto. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce i posyp wierzch. Możesz udekorować ciasto według własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy