ciasto jabłkowe ze śmietaną
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
jabłka opłucz i rozprowadź w formie, w której będziesz piec, aby upewnić się, że masz odpowiednią ilość jabłek. Następnie usuń jabłka z formy i obierz je i usuń środek.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
w przygotowanym naczyniu do pieczenia wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier zacznie się topić. Gdy cukier nabierze złotego koloru przechylając kształt, rozprowadź karmel równomiernie na ścianach. Włóż masło do formy i rozłóż jabłka. Na środku jabłek dodaj trochę więcej masła. Włóż jabłka do piekarnika na 15 minut, aż będą miękkie.
wyjmij jabłka z piekarnika i odstaw na 5 minut. Włóż orzechy włoskie do jabłek. Rozłóż dżem wiśniowy wokół jabłek i dodaj jeszcze kilka kawałków masła.
przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek, a następnie dokładnie ubij białka szczyptą soli, gdy pojawią się szczyty, dodaj 3 łyżki.łyżki cukru. Kontynuuj ubijanie, aż powstanie beza. Ubij żółtka z 3 łyżkami. łyżki cukru, aż masa stanie się biała i włóż proszek do pieczenia. Kontynuując mieszanie, wlej mąkę i połącz z masą białkową.
wlać ciasto na jabłka i wysłać do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Sprawdź gotowość ciasta wykałaczką. Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia na dokładnie 10 minut i natychmiast wyjąć z formy. Jeśli stanie dłużej, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie wyjdzie z formy.
teraz dobrze ostudź ciasto i przygotuj krem. Ubij śmietanę mikserem i posmaruj nią ciasto. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce i posyp wierzch. Możesz udekorować ciasto według własnych upodobań.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
w przygotowanym naczyniu do pieczenia wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier zacznie się topić. Gdy cukier nabierze złotego koloru przechylając kształt, rozprowadź karmel równomiernie na ścianach. Włóż masło do formy i rozłóż jabłka. Na środku jabłek dodaj trochę więcej masła. Włóż jabłka do piekarnika na 15 minut, aż będą miękkie.
wyjmij jabłka z piekarnika i odstaw na 5 minut. Włóż orzechy włoskie do jabłek. Rozłóż dżem wiśniowy wokół jabłek i dodaj jeszcze kilka kawałków masła.
przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek, a następnie dokładnie ubij białka szczyptą soli, gdy pojawią się szczyty, dodaj 3 łyżki.łyżki cukru. Kontynuuj ubijanie, aż powstanie beza. Ubij żółtka z 3 łyżkami. łyżki cukru, aż masa stanie się biała i włóż proszek do pieczenia. Kontynuując mieszanie, wlej mąkę i połącz z masą białkową.
wlać ciasto na jabłka i wysłać do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Sprawdź gotowość ciasta wykałaczką. Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia na dokładnie 10 minut i natychmiast wyjąć z formy. Jeśli stanie dłużej, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie wyjdzie z formy.
teraz dobrze ostudź ciasto i przygotuj krem. Ubij śmietanę mikserem i posmaruj nią ciasto. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce i posyp wierzch. Możesz udekorować ciasto według własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g