Milfey ziemniaczany z jamonem

wykwintny przepis Dostępny dla początkujących! Zimą musisz nawet rozpieszczać się pysznym i satysfakcjonującym daniem. Można to nazwać zapiekanką i zapiekanką, ale mam milfey, co oznacza "tysiąc kartek". Warstwy młodych ziemniaków przeplatają się z pysznym jamonem, słodki sos sojowy dodaje pikantnej nuty, a gałka muszkatołowa nasyca potrawę subtelnym aromatem. Ogólnie bardzo smaczne! Zapraszam na kolację!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 39 % 12 g
224 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź prostokątny głęboki kształt (na babeczki, mój jest jednorazowy z grubej folii), połóż kilka kawałków masła na dnie i przykryj plasterkami jamonu(lub dobrego boczku mięsnego), nakładając się, pozostawiając zwisające krawędzie. Posmaruj pędzelkiem słodkim sosem sojowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki w cienkie kółka. Połóż warstwę ziemniaków na jamonie, wetrzyj w nią gałkę muszkatołową. W ogóle nie trzeba solić. Połóż kilka kawałków masła i startego sera na warstwie ziemniaków. Przykryj cienką warstwą jamonu. Następnie ponownie ułóż ziemniaki itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zamknij górną warstwę ziemniaków całkowicie jamonem. Owinąć formę szczelnie folią, aby powietrze nie przechodziło nigdzie, a ciecz nie odparowywała podczas gotowania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. Po wyjęciu ostudź trochę i podawaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oto takie piękno!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Finita! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy