skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź prostokątny głęboki kształt (na babeczki, mój jest jednorazowy z grubej folii), połóż kilka kawałków masła na dnie i przykryj plasterkami jamonu(lub dobrego boczku mięsnego), nakładając się, pozostawiając zwisające krawędzie. Posmaruj pędzelkiem słodkim sosem sojowym.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki w cienkie kółka. Połóż warstwę ziemniaków na jamonie, wetrzyj w nią gałkę muszkatołową. W ogóle nie trzeba solić. Połóż kilka kawałków masła i startego sera na warstwie ziemniaków. Przykryj cienką warstwą jamonu. Następnie ponownie ułóż ziemniaki itp.
Krok 3:
Zamknij górną warstwę ziemniaków całkowicie jamonem. Owinąć formę szczelnie folią, aby powietrze nie przechodziło nigdzie, a ciecz nie odparowywała podczas gotowania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. Po wyjęciu ostudź trochę i podawaj.
Krok 4:
Oto takie piękno!
Krok 5:
Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g