świeże kotlety grzybowe chamignon

delikatne i smaczne kotlety z pieczarek . Kotlety grzybowe nie są często robione, ale są doskonałym daniem, które może ozdobić każdy stół.
poliushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 39 % 7 g
99 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj pieczarki w osolonej wodzie, wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiażdż Grzyby. Możesz to zrobić za pomocą blendera, pokroić nożem lub przepuścić przez maszynę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i paprykę, drobno posiekaj. Dusić olejem roślinnym lub niewielką ilością bulionu grzybowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz posiekane grzyby z duszonymi warzywami. Sól i wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 2 jajka, bułkę tartą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Mielone grzyby są gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć kotlety na patelni w oleju roślinnym lub gotować na parze. Można piec w piekarniku(20-30 minut w 180*). Kotlety powinny być zrumienione z obu stron. To wszystko.Przystępujemy do degustacji. Przystawka może być dowolna: gotowany ryż, ziemniaki, makaron, warzywa. Kotlety grzybowe są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy