skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj pieczarki w osolonej wodzie, wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 2:
Zmiażdż Grzyby. Możesz to zrobić za pomocą blendera, pokroić nożem lub przepuścić przez maszynę do mięsa.
Krok 3:
Obierz cebulę i paprykę, drobno posiekaj. Dusić olejem roślinnym lub niewielką ilością bulionu grzybowego.
Krok 4:
Połącz posiekane grzyby z duszonymi warzywami. Sól i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj 2 jajka, bułkę tartą.
Krok 6:
Ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Mielone grzyby są gotowe.
Krok 7:
Smażyć kotlety na patelni w oleju roślinnym lub gotować na parze. Można piec w piekarniku(20-30 minut w 180*). Kotlety powinny być zrumienione z obu stron. To wszystko.Przystępujemy do degustacji. Przystawka może być dowolna: gotowany ryż, ziemniaki, makaron, warzywa. Kotlety grzybowe są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g